Fogyásnak indultak a dromedárok

BL, 2012. július 25., szerda 15:51
Az elmúlt pár év alatt mintegy 25 százalékkal csökkent az Ausztráliában vadon élő tevék száma részben a szárazság, másrészt pedig a szaporodásuk korlátozására tett kormányintézkedések miatt.

Mint Jan Ferguson, a vadon élő tevékkel foglalkozó kormányzati program egyik szakembere elmondta, 2001–2008 között még körülbelül egymillió vad teve élt az országban, mára viszont 750 ezerre csökkent a létszámuk.

Az 1800-as években még az Ausztráliában élő tevék alkották a világ legnagyobb létszámú vadon élő csordáját. Sok kárt okoztak azonban a természetben, például az őslakos fajok elől elették az élelmet, vagy elpusztították lakóhelyüket, ezért 2010-ben a kormány jóváhagyta a populáció szaporodásának korlátozását, emellett több egyedet befogtak és eladtak.

Az Ausztráliában élők többsége a dromedár, azaz az egypúpú fajtába tartozik. Körülbelül 3,3 millió négyzetkilométeres területet járnak be. Képesek megtenni napi 70 kilométert, egy hét alatt pedig több száz kilométert is. Noha pusztán a szaporodásuk szabályozásával 85 ezerrel csökkentették létszámukat, szakértők szerint az ökoszisztéma szempontjából érzékeny területek némelyikén még mindig túl sűrű a vadteve-populáció.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés