Földrengéseket okozhat a szén-dioxid tárolása

LM

2012. június 23., szombat 14:20

A szén-dioxid föld alatti telepeken való tárolása földrengéseket is okozhat amerikai kutatók szerint.

Mark Zoback és Steven Gorelick, a Stanfordi Egyetem munkatársai a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban mutatták be az úgynevezett CCS-technikák (szén-dioxid-leválasztás és -tárolás) lehetséges kockázatait.

A szén-dioxid a globális felmelegedésért is felelős üvegházi gázok közé tartozik, egyebek között az erőművekben elégetett szénből keletkezik. A CCS-eljárásokkal a szén-dioxidot elválasztják a többi gáztól, megtisztítják, és magas nyomáson folyadékká alakítják. Ebben a formában tárolják a föld alatt.

A tudósok szerint a módszernek a hatalmas világméretű szén-dioxid-kibocsátás miatt csak nagy léptékben van értelme, tehát ha nagy mennyiségben pumpálják a mélybe az anyagot. Éppen ez okozhat azonban gondot, mert bár az apróbb rezgések nem okoznak közvetlen, nagy károkat, de gyengíthetik a telephelyek tömítettségét és a CCS-technika hatékonyságát.

Ha folyadékot pumpálnak a mélybe, úgynevezett pórusnyomás léphet fel, vélik a tudósok. Ha ez vetődések, vagyis a kőzetek törésvonalának közelében történik, akkor földrengést válthat ki. Az elmúlt évben több kis földrengés volt az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban is.

Forrás: MTI