Jobban oda kellene figyelni a növényekre

WL, 2012. június 28., csütörtök 09:41, frissítve: csütörtök 09:49
Az auxin elnevezésű növényi hormonok szerepét vizsgáló Jiri Friml cseh kutatónak ítélte oda az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) 2012-es aranyérmét.

A 39 éves kutató az első cseh, aki elnyerte az 1986 óta évente egy tudósnak odaítélt tudományos díjat – emelte ki Petra Vechtova, a Közép-európai Technológiai Intézet (CEITEC) szóvivője.

„Azt szeretném hinni, hogy ez a díj nemcsak nekem szól, hanem szélesebb értelemben a növények kutatásának is, amely több támogatást érdemel, és határozottan előnyére válna a nagyobb odafigyelés” – mondta Friml.

A kutató jelenleg a Genti Egyetemen és a Flamand Biotechnológiai Intézetben, Belgiumban dolgozik, de vezet kutatócsoportot a brnói CEITEC-ben is. Genti csoportja hét új fehérjéről állapította meg, hogy azok szabályozzák a sejtek auxinszintjét. Eredményeiket nemrégiben ismertették a Nature tudományos magazinban.

Kutatásaik hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb terméshozamú vagy jobb ellenálló képességű növényeket fejlesszenek ki a szakemberek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása