Jobban odafigyelnek a tigrisekre Indiában

WL

2012. június 14., csütörtök 17:01

Az indiai tigrisvédelmi hatóság minden elpusztult tigrist orvvadászat áldozatának tekint ezentúl, mivel a fokozott védelmi intézkedések ellenére egyre több állat pusztul el Indiában.

Január óta 48 esetről érkezett bejelentés, míg az egész elmúlt év során 54-ről. A vészhelyzet orvoslására több intézkedést is bevezettek.

2010-ben Indiában 1706 bengáli tigrist (Panthera tigris tigris) számláltak. Ez a mennyiség a második legnagyobb tigrisalfaj állományának mintegy háromötödét teszi ki. Ezenkívül ez a legnagyobb tigrispopuláció a világon, ugyanis a fennmaradt hat alfaj vadon élő állománya feltehetően összesen sem éri el a négyezer egyedet. A következő indiai számlálást 2014-re tervezik.

A legtöbb állatot az Uttarákhand államban fekvő Corbett Nemzeti Parkban és a mahárástrai Tadoba tigrisrezervátumban ölték meg – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Nem tisztázott, hogy a tigrisek közül hányan estek orvvadászat áldozatául, de a nemzeti tigrisvédelmi hatóság legalább ötven százalékra teszi arányukat.

A nagymacskák testrészei iránti fokozódó délkelet-ázsiai kereslet az orvvadászat elszaporodásához vezetett a tigrisrezervátumokban. Ezenfelül számos állat a környező falvak lakosainak esik áldozatául, ott ugyanis gyakran fordul elő összetűzés az állatokkal.

A hatóság közlése szerint mostantól minden elpusztult tigrist orvvadászat áldozatának tekintenek, kivéve, ha a későbbi vizsgálatok során ennek az ellenkezője bizonyul be. Ezenkívül minden tetemet boncolásnak vetnek alá. A rezervátumokban megerősítik az őrjáratokat, ezenkívül folyamatosan értékelik majd az állatok megfigyelésére kihelyezett kamerák adatait. A hatóságok remélik, hogy intézkedéseiknek köszönhetően gyorsabban tudomást szerezhetnek az állatok esetleges eltűnéséről.

Forrás: MTI