Két magyar egyetem a legjobbak között

NT

2011. december 30., péntek 18:10

Két magyar egyetem is felkerült a Leiden University 2011/2012-es európai rangsorára: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 199., míg a Szegedi Tudományegyetem a 210. helyet szerezte meg a listán.

A Leideni Egyetem Centre for Science and Technology Studies tanszéke 2007 óta minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók ötszáz egyetemet és főiskolát vizsgálnak, ezek fele európai. Bibliometrikus mutatók alapján értékelik az intézményeket, vagyis a hallgatók teljesítménye helyett az oktatók kutatói tevékenységét, idézettségét és publikációik számát figyelik. Arra a készítők is felhívják a figyelmet, hogy ezek a mutatók az orvosi és a természettudományi kutatóegyetemeknek kedveznek, a műszaki képzést nyújtóknak viszont nem, az ott megfigyelhető jellemzően alacsonyabb idézettség miatt.

Az európai lista élén idén két svájci intézmény végzett: az École Polytechnique Fédérale de Lausanne az Eidgenössische Technische Hochschule Zürichet előzte meg. A brit Cambridge ezúttal a harmadik helyet szerezte meg, míg Oxford csak az ötödik lett a listán.

Forrás: http://eduline.hu