Két magyar város a legjobbak között

LM

2012. április 27., péntek 08:46

Az Európai Klímaszövetség idén ötödik alkalommal tüntette ki települések és közösségi hálózatok legjobb klímavédelmi projektjeit; ez évben kilenc európai ország – köztük Magyarország – összesen húsz projektje kapott klímavédelmi Oscar-díjnak is nevezett elismerést.

A klímastratégiáért és az éghajlatvédelmi beruházásokért odaítélt nemzetközi elismerést két magyar város, Veszprém és Mórahalom vehette át a Bécs melletti Schloss Hofban tartott gálán csütörtökön késő este. A Klímasztár-díjas közösségek beruházásaikkal helyi szinten járulnak hozzá az éghajlatváltozás megfékezéséhez, saját területükön csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a fosszilisenergia-felhasználást.

Di Petra Schön, az Alsó-Ausztriai Klímaszövetség regionális vezetője elmondta: az elismeréseket a lakosságszám alapján meghatározott négy kategóriában ítélték oda, eddig 88 díjat adtak át 2002 óta. A pályázatot az Európai Klímaszövetség írja ki nagyjából kétévente. A Klímasztár-díj azt mutatja, hogy az éghajlatvédelem nem ismer határokat – mondta.

Magyar díjazottak

Szabó Krisztina, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nemzeti koordinátora közölte: európai mintára tavaly hirdették meg először Magyarországon a Klímasztár versenyt, akkor a 11 pályázóból három települést (Újszilvás, Veszprém, Mórahalom) díjaztak. Közülük idén az eszmei értékkel bíró nemzetközi kitüntetést Veszprém és Mórahalom kapta.

Mínusz 25

Veszprém olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás megfékezéséhez – mondta Porga Gyula polgármester. Példaként a megyei jogú város energiastratégiáját, „A kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” programot, valamint a kerékpárút-hálózat fejlesztését említette. Veszprém célul tűzte ki, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, és energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja fedezni – tette hozzá.

Geotermikus energia

Szűcs Anikó, a mórahalmi önkormányzat képviselőjének tájékoztatása szerint a Csongrád megyei kisvárosban gáz helyett geotermikus energiával fűtik a közintézményeket. Összesen 30 kilométernyi kerékpárutat építettek, és a közvilágítást LED-es égőkkel oldják meg. A településen az ivóvíz minőségének fejlesztésére és a szennyvíztisztító biológiai hatékonyságának növelésére is nagy gondot fordítanak.

Az 1990-ben alakult Klímaszövetségben 18 európai országból több mint 1600 város, település, civil szervezet működik együtt. A csatlakozók önkéntes célokat vállalnak az éghajlatvédelemért, többek közt ötévente legalább 10 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat.

A Klímasztár 2012 díjat Magyarország mellett Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Olaszország, Spanyolország, Luxemburg, Németország közösségi projektjei nyerték el.

Forrás: MTI