Hiányzó biztonság

Kevés internetező használ biztonságos jelszót

MTI, 2017. január 10., kedd 07:30, frissítve: kedd 09:18
Még mindig csak kevés internetező alkot hatékony jelszót és használja biztonságosan, annak ellenére hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint.

Az MTI-hez elküldött összegzésből kiderült, hogy a felhasználók mindössze harmada alkalmaz új jelszavakat különböző fiókokhoz vagy számlákhoz, sokan ugyanazt a jelszót használják minden fiókhoz, így az egyik jelszó kiszivárgása után a többi fiók is védtelenné válik.

Másik probléma, hogy az internetezők gyakran könnyen feltörhető, gyenge jelszavakat hoznak létre. A felmérésben részt vevők csupán 47 százaléka használja a kis- és nagybetűk kombinációját, 64 százalékuk alkot betűk és számok keverékéből jelszót.

Közkincs a jelszó

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az emberek rosszul bánnak jelszavaikkal, megosztják másokkal, és nem biztonságos módszerekkel – például nem megfelelő biztonsági kérdésekkel – emlékeztetik magukat az elfelejtett jelszavakra. Majdnem minden harmadik ember megosztotta már jelszavát egy közeli családtaggal, és minden tizedik a barátokkal, mintegy ötödük pedig jegyzettömbre írta le a jelszavakat – derül ki a felmérésből.

A Kaspersky Lab szakértői szerint a legjobb jelszavak nem szerepelnek a szótárakban, hosszúak, kis- és nagybetűk, valamint számok és írásjelek kombinációjából állnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy jelszókezelő alkalmazás segítségével létre lehet hozni nagyon erős jelszavakat, amelyeket tárol az alkalmazás, így elegendő egy mesterjelszót megjegyezni.

A reprezentatív felmérés tavaly augusztusban huszonegy országból több mint tizenkétezer ember megkérdezésével készült.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása