A madarakról sem szabad megfeledkezni

BL

2012. február 2., csütörtök 17:07

Az etetés mellett a madarak itatásáról is gondoskodni kell a hirtelen érkezett téli hidegben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt javasolja, hogy aki teheti, az éjjel befagyott itatókat reggelente töltse fel kézmeleg vízzel. Mivel a madarak a képződő jéghártyát még át tudják törni a csőrükkel, ezzel egész délelőttre el lehet látni őket folyadékkal – közölte az egyesület csütörtökön.

A víz mellett a már hagyományosnak mondható etetőanyagokról – alma, mag, állati zsiradék (cinkegolyó, vaj, faggyú) – is gondoskodni kell. A madarakat csak akkor kezdje el etetni valaki, ha a táplálék-utánpótlásról egész szezonban gondoskodni tud. Ha ugyanis az állatokat az etetőhöz szoktatja, ám azt üresen hagyja, a madaraknak nem lesz idejük új forrásokat találni, és legyengült szervezetük a mínuszokban egy éjjelt sem bír ki.

A vizek befagyása a vízimadarak életét is befolyásolja, de ezek a fajok nem szorulnak rá az emberi segítségre, mert a récék, ludak, sirályok a jégpáncéllal fedett tavakról a folyóvizekre költöznek vagy Európa délebbi és tengerparti régióiba vándorolnak. A meteorológiai jelentések alapján az ország több területén alakulhat ki kritikus hóhelyzet. Ilyenkor időnként el kell távolítani a havat a feltöltött etetőkről és itatóról – különösen ha nem fedettek –, hogy a madarak hozzáférjenek az életmentő eleséghez és vízhez.

Forrás: MTI