Fogyatkozás

Kipusztulás fenyegeti a világ leggyorsabb állatát

MTI, 2016. december 27., kedd 16:23, frissítve: kedd 16:40
Pár napos kölyök gepárdok egy holland állatkertben, Arnhemben, 2016. szeptember 30-án
Pár napos kölyök gepárdok egy holland állatkertben, Arnhemben, 2016. szeptember 30-án
Fotó: Piroschka van de Wouw / AFP
A kihalása felé rohan a gepárd, a világ leggyorsabb állata egy tanulmány szerint, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) amerikai tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.

Jelenleg kevesebb mint 7100 gepárd él szabadon a világban, 99 százalékuk Afrikában, területük mindössze 9 százaléka a korábbinak.

Korábbi becslések szerint – amelyek nem szerepelnek a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) által végzett tanulmányban – a gepárdpopuláció létszáma a 20. század elején mintegy 100 ezer egyed volt.

„A gepárd egyenesen a kipusztulása felé rohan, és sürgős intézkedések híján gyorsan kihalhat” – írta a ZSL közleményében.

Az ázsiai gepárdból mindössze 43 egyedet számláltak össze Iránban. Zimbabwében a gepárdpopuláció 16 év alatt 1200-ról 170-re csökkent.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a fajt sokkal inkább fenyegeti a kihalás, mint korábban hittük” – mondta a kutatást vezető Sarah Durant, aki szerint a gepárdszámlálás a nagymacskák „diszkrét természete” miatt nehéz feladat.

A gepárd az óránkénti 120 kilométeres csúcssebessége ellenére – kétszer annyira gyorsak, mint Usain Bolt – a leggyengébb ragadozónak számít. Hatalmas, húsevők által ritkán lakott területekre van szüksége, hogy ne kelljen elviselnie a nála félelmetesebb vadászok – oroszlánok és leopárdok – konkurenciáját.

A gepárdok mintegy 77 százaléka védett területeken kívül él, így ki vannak téve az orvvadászoknak és az élőhelyüket veszélyeztető emberi tevékenységeknek.

A tanulmány szerzői szeretnék, hogy a gepárdot vegyék fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat felsoroló vörös listára, hogy nagyobb védelemben részesüljön.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása