Veszélyes kisbolygó suhan el a Föld mellett

BL, 2012. június 14., csütörtök 18:10
Háztömbnyi aszteroida suhan el a Föld mellett csütörtökről péntekre virradó éjszaka – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A 2012 LZ1 katalógusjelű kisbolygót vasárnap éjjel észlelte Rob McNaught, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, aki eddig négyszáznál több aszteroidát fedezett fel. A kutatók becslése szerint az aszteroida átmérője 300–700 méter, és közép-európai idő szerint éjjel kettőkor 5,4 millió kilométerre közelíti meg a bolygót – ez körülbelül 14 Föld–Hold távolsággal egyenlő. Mérete és a Földhöz való közelsége miatt potenciálisan veszélyesnek minősítették. A földközeli objektumokat 150 métert elérő átmérő és 7,5 millió kilométeres távolság esetében sorolják ebbe a kategóriába.


A 2012 LZ1 körülbelül akkora méretű, mint a 2005 YU55 katalógusjelű kisbolygó, amely tavaly november 8-án száguldott el a Föld mellett, ám sokkal közelebb, mindössze 325 ezer kilométerre. A 2005 YU55 kisbolygóhoz hasonló méretű égitest legutóbb 1976-ban „óvakodott” ilyen közel a Földhöz. A csillagászok eddig mintegy kilencezer földközeli aszteroidát azonosítottak, ám meggyőződésük szerint sokkal több a felfedezésre váró kisbolygó.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
A címlapról ajánljuk
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása