Kómába esett egy kannabisz alapú gyógyszer tesztelője

MNO

2016. január 15., péntek 14:20, frissítve: hétfő 20:38

„Súlyos balesettel" végződött egy gyógyszerteszt Franciaországban: a kísérlet egyik résztvevője jelenleg agyhalott, és további öt másik ember állapota is súlyos – közölte pénteken a francia egészségügyi minisztérium. A molekula különböző dózisú tesztelésén kilencvenen vettek részt.

A 28 és 48 év közötti kísérleti alanyokat hét elején szállították kórházba. A francia egészségügyi minisztérium közlése szerint a hat érintett jó egészségügyi állapotban volt, míg be nem vették a gyógyszert. Azt először nem lehetett tudni, milyen céllal kísérleteztek a betegeken, de a The Guardian a francia újságok közléseire hivatkozva azt írta, hogy egy marihuána alapú fájdalomcsillapítóról van szó.

A tesztet egy magánintézményben hajtották végre, amely klinikai vizsgálatokra specializálódott. A teszt arra irányult, hogy az új gyógyszer mellékhatásait megismerjék. Noha a mellékhatások vizsgálatát három fázisban szokták végrehajtani egészséges emberekkel, jelen esetben a rosszullétek már az első fázisban történtek.

Pierre-Gilles Edan, a rennes-i egyetemi kórház neurológiai központjának vezetője elmondta: az öt betegből négyen „különböző súlyosságú neurológiai zavarokkal" küzdenek, közülük három esetében fennáll annak a veszélye, hogy „visszafordíthatatlan" károsodást szenvedhettek. Az ötödik embernél nem jelentkeztek tünetek, őt megfigyelés alatt tartják a kórházban.

Kilencven önkéntes

A szóban forgó labor már értesítette a gyógyszerbiztonságért felelős nemzeti hatóságot a kísérletek leállításáról, és minden önkéntes tesztalanyt visszarendeltek. Marisol Touraine egészségügyi miniszter azt mondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy fény derüljön a történtekre, és megállapítsák, kik „ennek a drámai balesetnek" a felelősei. A tárcavezető péntek délután Rennes-be utazott és ott azt a tájékoztatást adta, hogy kilencven önkéntes vett részt a molekula különböző dózisú tesztelésén. Azt is elmondta, hogy még soha nem történt hasonló eset Franciaországban.

„Nincsen tudomásom semmilyen hasonló esetről" – hangsúlyozta a miniszter, aki elárulta, hogy a tesztelt gyógyszer elsősorban szorongás és hangulatzavarok kezelésre szolgál. A molekulát előzetesen állatokon, köztük csimpánzokon is tesztelték.

Nem ez az első alkalom

Nem ez az első próbálkozás, melynek során a kannabisz egészségügyi hatásait tesztelték Franciaországban: már 2014-ben piacra dobtak egy spray-t, amely a szklerózis multiplexben szenvedő betegek görcseinek tüneti kezelésére szolgál. Ezt megelőzően viszont évtizedeken át tiltották a növény orvosi célú alkalmazását.

A kender alapú gyógyszereket Európában a HIV-fertőzésen át a neurológiai megbetegedéseken keresztül a reumáig sok mindenre használják.