Legalább egymillió emberen segítenek

BL

2012. május 5., szombat 02:40, frissítve: szombat 12:41

Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative: globális közösségi brainstorming platform nevű projektje nyerte a szilícium-völgyi Singularity University által szervezett első közép-, kelet- és dél-európai Global Impact versenyt, amelyet Budapesten tartottak.

A győztes projekt, amelyet több mint 50 pályázat közül választott ki a nemzetközi zsűri, a közösségi portálok mintájára alapozva hoz létre egy olyan kiberteret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, „brainstormingolva”, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket. A nyertes a fődíj részeként elutazhat a Singularity University 30 000 dollár értékű nyári programjára, amelynek során minden költségét az egyetem fedezi. Ezen felül a győztes és a döntősök választhatnak az Autodesk szoftverei közül 10 000 dollár értékben.

Benkő Vilmos, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara igazgatótanácsi tagja megjegyezte, hogy az AmCham idén kiemelten kezeli az innovációt, így a Global Impact versenyt fő partnerként támogatja. Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója és a verseny fővédnöke hangsúlyozta, a technológia folyamatos fejlődése és az innováció a régió számára különleges és fontos kiugrási lehetőség. Szabó Csaba, az egyetem magyarországi nagykövete, a verseny házigazdája az eredményhirdetést követően bejelentette, hogy a versenyt 2013-ban is folytatják a régióban.

A Szilícium-völgy legkiválóbb elméi 2008-ban a Google internetes óriással és a NASA-val közösen létrehozták a Singularity Egyetemet, hogy a legelőremutatóbb projekteket és „innovátorokat” támogassák, s ezzel potenciálisan milliók életminőségén javítsanak. 2012 áprilisában Közép és Kelet-Európa, valamint Dél-Európa is megkapta a lehetőséget, hogy bebizonyítsák, bennük is megvan a „szingularitás” potenciál. Ehhez a jelentkezőknek bizonyítani kellett, hogy projektjük legalább egymillió ember életét képes jobbá tenni a következő három évben, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával.

Az első Global Impact-verseny híre Közép-, Kelet- és Dél-Európában több ezer egyetemi hallgatót, fiatal vállalkozót és üzletembert ért el. Nyolc országból ötvennégy pályázó keresett válaszokat az egészségügy, az oktatás és a biztonság legfontosabb kérdéseire. A zsűri kiválasztotta a hat legkiválóbb pályázatot, amelyek Bulgáriából, Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról érkeztek – olvasható a Singularity University és a Global Impact-verseny szervezőinek közleményében.

Forrás: MTI