Lencsevégre kaptak egy ördögöt a Marson + Videó + Kép

NT

2012. április 6., péntek 19:30

Hatalmas „porördögöt” kapott lencsevégre a vörös bolygón a NASA marsi felderítő űrszondája, az MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

A felvételeken 20 kilométer magas és 64 méter széles homokoszlop látható, amely a bolygó északi részén lévő Amazonis Planitia (Amazon-medence) régión örvénylik keresztül – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Fotó: Space.com


A „porördögök” a Földön és a Marson egyaránt előfordulnak. Légörvényekről van szó, amelyeket a talajról felszippantott por és homok tesz láthatóvá. A tornádókkal ellentétben a porördögök tiszta időben képződnek, amikor a Nap felmelegíti a felszín feletti levegőrétegeket. Megfelelő körülmények között a Nap által felhevített levegő felemelkedik, s amint a hidegebb rétegeken halad át, forgásba lendül.

A legújabb felvétel késő tavasszal készült a Mars északi féltekéjén. A vörös bolygó jelenleg aféliumban van, vagyis a legnagyobb távolságra a Naptól, ám még mindig elég a napenergia ahhoz, hogy keresztül-kasul „porördögök” száguldozzanak felszínén.


Az MRO űrszonda 2005 szeptemberében indult Atlas–5 rakétával Cape Canaveralból és 2006 márciusában állt Mars körüli pályára. A 720 millió dolláros küldetés célja, hogy nagy felbontású képeket készítsen a Mars felszínéről és leszállásra alkalmas helyet keressen a későbbi leszállóegységek számára.

Forrás: MTI