Még a „világvége” előtt hozzáfognak

BL

2012. március 14., szerda 00:45

A maja időszámítás szerinti új korszak beköszönte, vagyis az év vége előtt restaurálják Mexikóban az ősi civilizáció kozmikus korokról szóló domborművét.

A négy kozmikus korszak című relief a maja örökség legjelentősebb kőbe „vésett” emléke, amely a romváros Toninában, Mexikó Chiapas nevű államában, nem messze Ocosingótól található. Ebbe vésték a maják időszámításukat, azt a négy ciklust, amelyek közül a harmadik december 21-én ér véget.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) szerint a több piramisra és két labdajátékok űzésére használt pályára is kiterjedő restaurálási munkák áprilisban kezdődnek meg. A közönség jelenleg hatot láthat a romvárosban lévő összesen 21 reliefből.

A maják szerinti harmadik ciklus Krisztus előtt 3114 augusztusában kezdődött. A 2012. december 21-i dátumot sokan a világ végének időpontjaként kezdték hirdetni, tudósok viszont rávilágítottak arra, hogy ez tévedés. „Az első két ciklust a Napnak és a kétfejű kígyónak szentelték. Most a harmadikban járunk, december 21-én jön a negyedik. A maják semmilyen tekintetben nem jósolták a világ végét, csak egy periódus végéről és a következő kezdetéről írtak” – idézte az INAH Juan Yadeun archeológust.

Forrás: MTI