Még a „világvége” előtt hozzáfognak

BL, 2012. március 14., szerda 00:45
A maja időszámítás szerinti új korszak beköszönte, vagyis az év vége előtt restaurálják Mexikóban az ősi civilizáció kozmikus korokról szóló domborművét.

A négy kozmikus korszak című relief a maja örökség legjelentősebb kőbe „vésett” emléke, amely a romváros Toninában, Mexikó Chiapas nevű államában, nem messze Ocosingótól található. Ebbe vésték a maják időszámításukat, azt a négy ciklust, amelyek közül a harmadik december 21-én ér véget.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) szerint a több piramisra és két labdajátékok űzésére használt pályára is kiterjedő restaurálási munkák áprilisban kezdődnek meg. A közönség jelenleg hatot láthat a romvárosban lévő összesen 21 reliefből.

A maják szerinti harmadik ciklus Krisztus előtt 3114 augusztusában kezdődött. A 2012. december 21-i dátumot sokan a világ végének időpontjaként kezdték hirdetni, tudósok viszont rávilágítottak arra, hogy ez tévedés. „Az első két ciklust a Napnak és a kétfejű kígyónak szentelték. Most a harmadikban járunk, december 21-én jön a negyedik. A maják semmilyen tekintetben nem jósolták a világ végét, csak egy periódus végéről és a következő kezdetéről írtak” – idézte az INAH Juan Yadeun archeológust.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása