Még az erdőknél is nagyobb szolgálatot tehetnek

BL, 2012. május 22., kedd 21:00
A tengerparti sekély vizek alját borító tengerifűmezők négyzetkilométerenként több szén-dioxid elnyelésére képesek, mint a szárazföldi erdőségek, ami azt jelenti, hogy ezeknek a vízinövényeknek fontos szerepük lehet a klímaváltozás hatásai ellen vívott harcban – hangsúlyozzák a szakemberek egy új tanulmányban.

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt eredmények szerint annak ellenére, hogy a tengerifűmezők a világ óceánjainak kevesebb mint 0,2 százalékát foglalják el, mégis akár 83 ezer tonna szén-dioxid elnyelésére is képesek négyzetkilométerenként. Ez több mint kétszerese annak a 30 ezer tonna szén-dioxid per négyzetkilométeres értéknek, amit egy átlagos szárazföldi erdő produkál.

Bolygónk óceánjai rendkívül fontos szén-dioxid-elnyelők: kivonják a légkörből az ember által okozott, vagy természetes forrásból származó üvegházhatású gáz jelentős részét. A tengerifűmezők a vízrengeteg éves szén-dioxid-elnyelésének több mint 10 százalékáért felelnek – állapította meg a Floridai Nemzetközi Egyetem szakembereként dolgozó James Fourqurean által vezetett kutatócsoport. „A tengerifüveknek megvan az az egyedülálló képességük, hogy folyamatosan tárolják a szén-dioxidot a gyökereikben és az élőhelyükként szolgáló part menti sekély vizek talajában – mutatott rá a szakember a közleményében. – Olyan területeket is találtunk, ahol bizonyos tengerifűmezők már évezredek óta »őrizték« a szén-dioxidot.”

A tengerifűmezők emellett átszűrik az üledéket, mielőtt az az óceánba jutna, megvédik a part menti területeket az áradásoktól és a viharoktól, valamint gazdag élőhelyként szolgálnak a halak, a rákfélék és egyéb kereskedelmi szempontból fontos tengeri fajok számára. Ezek a víz alatti pázsitok azonban súlyosan károsodhatnak bizonyos emberi tevékenységektől, mint az olajszivárgás okozta szennyeződés, vagy a hajópropellerek és a teherhajók által végzett „tengeri szántás”, amely képes gyökerestül lekaszabolni az értékes mezőket.

A tanulmányban részt vevő spanyol, ausztrál, brit, dán, görög és virginiai kutatók egy része a Blue Carbon Initiative elnevezésű kezdeményezés aktív támogatója. Az UNESCO, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Conservation International együttműködéséből megszületett globális projekt célja a klímaváltozás ütemének lassítása a tengerparti ökoszisztémák megőrzése és helyreállítása révén.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása