Megelőzhető lett volna 5 millió gyerek halála

WA

2012. május 14., hétfő 11:20

Megelőzhető betegség, például tüdőgyulladás, hasmenés és malária következtében halt meg mintegy ötmillió 5 évesnél fiatalabb gyerek világszerte 2010-ben – tette közzé a The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában.

A tanulmány szerzői szerint összesen 7,6 millió gyerek nem érte meg ötödik születésnapját a 2010-es évben, amelyről az utolsó teljes körű összesítés rendelkezésre áll. Figyelmeztetnek arra is, hogy az ENSZ által elfogadott millenniumi fejlesztési célok közül a gyerekhalandóság kétharmados csökkentésére vonatkozó terv így aligha fog teljesülni 2015-re.

A gyerekhalálok 40 százaléka a születés utáni első 28 napban történt. „A koraszülöttség ma a második a vezető halálokok listáján a tüdőgyulladás után, 2015-re pedig vélhetően át is veszi az első helyet, hacsak nem gyorsulnak fel a megelőzésére irányuló beavatkozások” – írták a jelentés szerzői.

Öt ország – India, Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Pakisztán és Kína – adta 2010-ben az összes 5 évesnél fiatalabb gyereket érintő halálozás csaknem felét.

Bár 2000, a millenniumi fejlesztési célok kitűzése óta körülbelül 2 millióval, azaz 26 százalékkal csökkent a gyerekhalálozások száma, ez nem volt elégséges a tanulmány szerzői szerint. A cél elérését most már csak abban az esetben tartják elérhetőnek, ha a leginkább veszélyeztetett régiókban és országokban a következő néhány évben gyors változások történnének a vezető halálokok területén.

Forrás: MTI