Megszűnik a Ringier két sportlapja

MNO

2011. december 8., csütörtök 15:48

Januártól nem jelenik meg többé a Nemzeti Sport havonta megjelenő magazinja, és Sport & Style című prémium stílusmagazin sem. Az idén szűnt meg a Sztársport hetilap is.

A nem kellően népszerű tartalmakon túl részben az internetes médiafogyasztás uralkodóvá válásával, részben a magyar sport és sportmarketing katasztrofális pénzügyi és szakmai helyzetével magyarázható, hogy a hagyományos értelemben vett, általános, a sportról szóló, havonta megjelenő folyóirat nincs többé Magyarországon. A svájci tulajdonú, a magyar nyomtatott lapok piacán országosan vezető pozícióban lévő Ringer kiadónál szerdán a munkatársaknak tartott belső értekezleten jelentették be, amit jószerével már mindenki tudott: januártól megszűnik a Nemzeti Sport Magazin és a francia L'Équipe kiadójával koprodukciójában készülő Sport & Style magazin. A Ringier Sport Networknek így két lapja marad csupán, a 108 éves Nemzeti Sport napilap, napról napra romló eladási adatokkal, és az utóbbi időben nagy sikereket, majd egyre nagyobb kudarcokat elkönyvelő Képes Sport tinilap. Labdarúgással (is) foglalkozó prémium sportmagazin egyedül az idehaza 2010 márciusában elindított, kizárólag futballról író, brit licenc alapján, de havonta 50-60 oldalnyi magyar tartalommal készülő FourFourTwo marad a magyar piacon, általános sportmagazin egy sem, amely tény szöges ellentétben áll a magyar sport és a futballkultúra megújítását célzó hangzatos jelszavakkal. 2011 gyászos esztendő volt a sportlapok kedvelőinek: márciusban 13 évfolyam megjelentetése után a Sztár Sport hetilap szűnt meg, az év végével pedig eltűnik a 2007-ben indított Sport & Style és a 2009-ben útjára bocsátott Nemzeti Sport Magazin. Az MNO információi szerint búcsúzik a cégtől a magazinok és a Képes Sport stílusának, tartalmának kialakításában eddig megkerülhetetlen, korábban a Ringier sikeremberének számító Sal Endre is. Meghatározó szerepét pedig a Népszabadságtól néhány hónapja érkezett Murányi András (a szintén Ringier-lap Blikk főszerkesztőjének, Murányi Marcellnak a testvére) veszi át, jóllehet a Nemzeti Sport főszerkesztője egyelőre az azóta megszűnt Sztár Sporttól szerződtetett Buzgó József marad, a Képes Sportnál pedig mostantól Bőle Tamás irányít majd, aki a nagymúltú hetilap 2003-as újraindításától munkatársa a KS-nek.

A sportmagazinok világszerte nehéz helyzetben vannak az Internet előretörése miatt, a korábban öt kontinensen terjesztett, 1975-ben indított rangos spanyol Don Balon ugyancsak az idén, szeptemberben szűnt meg anyagi gondok és a főszerkesztő letartóztatásába torkolló botránysorozat miatt.

Érdekes trend ugyanakkor, hogy a FourFourTwo futballmagazin példányszáma világszerte emelkedik, és immár húsz fölött van a nemzeti kiadások száma, a helyi mutációk jelentős része az utóbbi években indult, így a horvát, a lengyel, a bolgár és a magyar FFT magazin is fiatal, de sikeres termék a piacon. Igaz ugyanakkor az is, hogy a nagy, mélyen beágyazott saját futballmagazinnal rendelkező német vagy francia piacon nem tudott megragadni a FourFourTwo a brand történetének bő másfél évtizede alatt. Magyarországon 1955-től a rendszerváltozásig működött az MLSZ havilapja, a több tízezer példányban megjelenő Labdarúgás, miközben a Nemzeti Sport és a Képes Sport példányszáma rendszeresen meghaladta a százezret.