Mi lett az ókori műtárgyak sorsa?

TK

2011. december 5., hétfő 17:15

Úgy tűnik, az ókori római épületek sikeresen túlélték a líbiai polgárháborút, ám kérdéses, mi lett a sorsa az országban fellelt műtárgyaknak.

Az olyan ókori városok, mint Lepcis Magna és Szabrata érintetlenek maradtak, de a tárgyak nagy valószínűséggel százával tűntek el a múzeumokból és a régészeti lelőhelyeken. A közelmúltban egy autó csomagtartójában fellelt tucatnyi kincs vetette fel a kérdést, hogy vajon hány tárgyat csempésztek ki az országból a vészterhes idők előtt és alatt.

A kormány tagjai kijelentették, hogy lefoglalták a szállítmányt, amelyben többek között egy 2–3. századból származó, nőalakot ábrázoló szobrot, illetve férfibüsztöket találtak. A csempészek egy egyszerű bőröndbe csomagolták a felbecsülhetetlen értékű műveket a főváros augusztusi eleste idején. Vallomásukból kiderült, hogy bizonyos Kadhafi-párti csoport akarta eladni a tárgyakat, hogy a fegyveres ellenállást pénzeljék az árán.

Az első jelentések szerint több ezer görög, római, bizánci és a korai iszlám időkből származó pénzérmét loptak el egy bengázi gyűjteményből, de az ország teljes műkincsállományának leltározásához még sok időre van szükség. A szakemberek szerint mind Irak, mind Afganisztán kulturális örökségének hatalmas részét veszítette el a feketekereskedelem vagy a műkincslopások következtében a háborúk idején. Mint a mediterrán térség egyik csomópontja, Líbia valóságos kincseskamrája az ókori görög és római történelemnek.

Az UNESCO világörökségi listáján az ország öt helyszíne is szerepel – olvasható a Wanderlust című brit hírportálon.

Forrás: MTI