Fényképezőgép 20 ezerért. Milyet vegyünk?

Szabados Balázs

2012. szeptember 21., péntek 08:31, frissítve: péntek 10:52

Három elfogadható árú digitális fényképezőgép került górcső alá, hogy a telített piacon el tudjunk igazodni a termékek dzsungelében.

A kompakt fényképezőgépek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, mert szebb képeket lehet velük készíteni, mint a legtöbb mobiltelefonnal, az áruk pedig elképesztő mértékben lecsökkent. Négy-öt évvel ezelőtt még 80-100 ezer forintba kerültek a komolyabb kompaktok, most pedig 20 ezer forintért hozzájuthatunk egy – az amatőr igényeket maximálisan kielégítő – készülékhez.

Vásárlás előtt a legfontosabb kérdés, milyen típusú fényképezőgépet vegyünk? Tükörreflexes gépbe csak akkor érdemes invesztálni (nagyjából 90 ezer forinttól indul az áruk), ha komolyabban akarunk foglalkozni a fotózással, különben nem fogjuk kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. A legtöbben automata módban használják a fényképezőgépet, mert nem akarnak bíbelődni a fényerő, záridő, fehéregyensúly stb. állításával. Aki csak egyszerűen, minden faxni nélkül, meg akar örökíteni egy pillanatot, az vegyen kompaktot. A Nikon és a Canon élen jár a minőségi fényképezőgépek gyártásában, ezért egyértelmű volt, hogy összehasonlításunkba mindkét cég terméke be fog kerülni (Nikon Coolpix L26, Canon Powershot A810), amelyekkel a Samsung vállalat PL20 típusú készüléke próbálja felvenni a harcot.

Miben hasonlít egymásra a három rivális fényképezőgép?

Árban nincs számottevő eltérés a fényképezőgépek között, a Samsung PL20 19 622 forintért kelleti magát az interneten, a trió legdrágább tagja, a Nikon Coolpix L26 pedig 22920 forintért rendelhető meg. Mindegyik készülék ötszörös optikai zoommal és képstabilizátorral rendelkezik, az LCD kijelzők méretében, valamint felbontásában sincs számottevő eltérés, videofelvétel esetén pedig maximum HD Ready felbontást (1280×720) állíthatunk be. Ebben a kategóriában nagyon ritka a HDMI kimenet, egyik készülék sem rendelkezik ilyennel.

A Samsung felbontása a leggyengébb

A PL20-assal legfeljebb 14,2 megapixeles fotókat készíthetünk, míg a riválisok valamivel 16 megapixel felett tudnak. Ez a különbség a gyakorlatban szinte nem is érzékelhető, az átlagos igényeket pedig messze túlszárnyalja. Gondoljunk csak bele, hogy öt évvel ezelőtt egy átlagos szenzor 3,2 megapixeles felbontással rendelkezett, most pedig az alsó kategóriás mobiltelefonok tudják ezt produkálni. Szóval önmagában a felbontás nem jelent semmit, sokkal fontosabb, hogy a kamerával éles és tiszta képet lehessen készíteni. A Samsung rengeteg tematikus programmal segíti a fotósokat (pl. tájkép, fehéregyensúly, mozgás, állvány, éjszakai, makró szöveg, kék ég, naplemente), de itt visszatérnék egy korábbi megállapításomra, miszerint a legtöbb felhasználó automata módban használja a kompakt gépét. Riválisaival ellentétben a PL20 saját Li-ion akkumulátorral rendelkezik, emiatt feltöltése egyszerűbb, a gép súlya pedig mindössze 103 gramm!

---- oldal ----


A Canon mércét állít az optikájával

 

Nagyon fontos tulajdonság egy objektívnél az optikai fényerő, márpedig a Canon Powershot A810 a minimális, 28 mm gyújtótávolság esetén f/2,8-at tud, míg ellenfelei 3,2-es (Nikon), illetve 3,5-ös (Samsung) számadattal rendelkeznek. A fényerőről azt érdemes tudni, hogy az optikai lencséken átjutó fény mennyiségét jelzi, és minél kisebb ez a szám, annál jobb képeket tudunk készíteni ugyanolyan körülmények között. A Powershot a fényérzékenység intervallumának tekintetében is maga mögé utasítja a másik két versenyzőt, ugyanis 100–6400-as ISO értéket képes kezelni, míg a többiek 80–1600-ast. Makró üzemmódban is a Canon készülékéből hozhatjuk ki a legtöbbet, ugyanis 3 centiméteres közelségből is éles képet készít, míg a Samsungnál ez az érték 5 cm, a Nikonnál pedig 10 cm.A Nikon szolid és kiegyensúlyozott

A profi fotósokat kis túlzással két táborra oszthatjuk, Canonosokra és Nikonosokra. Egy Canonos nagyjából úgy viszonyul a Nikon gépekhez, mint egy Fradi-szurkoló az Újpest csapatához (és viszont), a riválishoz való „átigazolás” elképzelhetetlennek tűnik. Ezt csak azért mondom el, mert bár a számadatok alapján a Nikon Coolpix L26 gyengébb képességekkel rendelkezik a Canonnál, a valóságban egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb fotókat készíthetünk vele! A kamera a Samsunghoz hasonlóan rengeteg tematikus programmal rendelkezik, a felhasználók pedig dicsérik az egyszerű kezelhetőségét.Egyik kamera megvásárlásával sem lövünk bakot, szoros lett a befutó, de én az első helyre a Canon Powershot A810-et tenném, amely a felhasználók körében is maximális elégedettséget váltott ki, gyakorlatilag nincs gyenge pontja. A Nikon Coolpix L26 is remek gép, de volt olyan vásárló, aki gyenge fényviszonyok mellett panaszkodott a képminőségre, és zavaró, hogy videó üzemmódban nem használhatjuk a zoomot. A Samsung PL20 hajszálnyival bár, de a többiek mögé szorul. A felhasználók visszajelzése szerint videózáskor hibás képkockák kerülnek a felvételbe, az akkumulátor pedig viszonylag hamar lemerül. Mellette szól a legkedvezőbb összeget mutató árcetli és a könnyű súly.

 


Nikon Coolpix L26 Samsung PL20 Canon Powershot A810
Pixelek száma 16,1 MPx 14,2 MPx 16,4 MPx
Optikai Zoom
Optika fényerő f/3.2 - 6.5 f/3.5 - 5.9 f/2.8 - 6.9
Legnagyobb záridő 4 másodperc 8 másodperc 15 másodperc
Érzékenység (ISO) 80 – 1600 80 – 1600 100 – 6400
Minimális távolság Makro módban 10 cm 5 cm 3 cm
Maximális képfelbontás 4608 × 3456 pixel 4320 × 3240 pixel 4608 × 3456 pixel
Fehéregyensúly állítás nincs van van
Kijelző mérete 3 inch 2,7 inch 2,7 inch
Súly 164 g 103 g 171 g
Energiaforrás 2 db AA elem/Ni-MH akku Li-ion Akkumulátor 2 db AA elem/Ni-MH akku
Ár 22 920 Ft 19 622 Ft 21 240 Ft

Forrás: Árukereső