Minden ötödik veteránt kínozza a fájdalom

TT, 2012. március 26., hétfő 14:56
Az Irakból és Afganisztánból agyrázkódás miatt hazatért amerikai katonák közül minden ötödik krónikus fejfájástól szenved szinte napi rendszerességgel – állapították meg felmérésükben amerikai kutatók.

A Headache című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányba mintegy ezer katonát vontak be, akik szolgálatukhoz köthetően szenvedtek el agyrázkódást, amelynek maradványtüneteként legalább három hónapig fennállt a fejfájásos időszak.

A krónikus fejfájással küzdő katonák között kétszer gyakoribbnak találták a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) előfordulását is azokhoz képest, akiket nem kínzott fejfájás.

Az agyrázkódás traumás agysérülésnek számít, és gyakran jár fejfájással, ám a vizsgálat előtt kevés ismeretük volt a szakembereknek arról, hogy mennyire gyakori, milyen rendszerességgel jelentkezik, illetve mennyi ideig húzódik el.
Bár az agyrázkódást követő fejfájás jelentősen rontja a munkaképességet, a jó hír a szakemberek szerint, hogy egy-két éven belül elmúlik.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása