Múzeumként működik tovább a legendás csatahajó

TK, 2012. május 20., 10:51, frissítve: 11:02
Múzeumként működik tovább Los Angeles egyik kikötőjében az amerikai haditengerészet USS Iowa nevű legendás csatahajója, amely hat évtizednyi szolgálati ideje alatt harcolt a Csendes-óceánon, túlélt egy pusztító robbanást, és nem utolsó sorban Franklin D. Roosevelt amerikai elnök is ennek a hajónak a fedélzetén utazott az 1943-es teheráni konferenciára.

A 270 méteres acélszörnyeteg lesz az Egyesült Államok nyugati partvidékének egyetlen csatahajóból kialakított múzeuma. „Ma már nem szolgálnak ehhez hasonló hajók a világ egyetlen aktív hadiflottájában sem – mondta Robert Kent, az illetékes Pacific Battleship Center elnöke. – Az ilyen kaliberű óriások már elsüllyedtek, kiselejtezték őket, vagy jó ideje múzeumként működnek. A Iowa az utolsó a csatahajók sorában, amely végső otthonra lel.”

A hajó 1943-ban állt hadrendbe. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök ugyanebben az évben utazott fedélzetén az Atlanti-óceánon keresztül a teheráni konferenciára, ahol Winston Churchillel és Joszif Sztálinnal megtárgyalta a második háború folytatásának és a konszolidációs időszaknak a legfőbb kérdéseit.

A hajót később átvezényelték a Csendes-óceánra. Számos hadműveletben vett részt. Jelen volt Japán 1945-ös kapitulációjánál a Tokiói-öbölben, az 1950-ben kezdődött koreai háborúban pedig az észak-koreai állásokat lőtte. 1989-ben Puerto Rico partjainál a hajó egyik lövegtornya belső robbanás következtében megsemmisült, a legénység 47 tagja veszítette életét a balesetben.

A hajót 1990-ben tartalékállományba helyezték és egy Rhode Island-i hajózási központban tartották, mielőtt a Panama-csatornán keresztül egy észak-kaliforniai kikötőbe vontatták, ahol hétmillió dolláros (1,6 milliárd forintnak megfelelő összegű) helyreállításon esett át. Az egykor óránkénti 64 km/h sebességre is képes csatahajó a tervek szerint vasárnap hagyja el eddigi állomáshelyét és május 24-én fog megérkezni Los Angeles partjaihoz.

A július 7-én megnyíló múzeum üzemeltetőinek reményei szerint a különleges látványosság évente nagyjából 500 ezer látogatót fog vonzani.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása