Nagyobb eséllyel élik túl a nők

WL, 2012. május 2., szerda 12:41
Nagyobb eséllyel élik túl a melanomát a nők, mint a férfiak, és kisebb náluk a kiújulás valószínűsége – állapították meg holland kutatók.

A rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának munkatársai négy, melanomás páciensek részvételével végzett klinikai teszt eredményeit elemezték.

Tanulmányukban így több mint 2600 résztvevő szerepelt, akik sorsát 2-12 éven át követték nyomon. Ez alatt az idő alatt 366 férfi és 267 nő halt meg.

Az elemzés azt mutatta, hogy a nők ezalatt egyaránt 30 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármely más okból, illetve a melanoma miatt, mint a férfiak. A visszaesés, a betegség kiújulásának kockázata szintén 30 százalékkal ritkábban fordult elő a nőknél, mint a férfiaknál.

Korábbi tanulmányok utaltak rá, hogy a nők nagyobb valószínűséggel mennek el orvoshoz tüneteikkel, ezért a betegség diagnózisa náluk korábban történhet meg, mint a férfiaknál. Ezen túlmenő, biológiai oka is lehet az eltérésnek. Nyilvánvaló magyarázat lehet a nőknél az ösztrogén jelenléte, ám ez nem indokolja, hogy idősebb, menopauza után lévő nőknél is fennállt a megfigyelt előny.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
A címlapról ajánljuk
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása