Negyed évszázad után virágzik

LM, 2012. július 6., péntek 09:51
Virágba borult egy délnyugat-angliai kertben az utoljára 25 éve virágzó Furcraea foetida.

A Salcombe közelében fekvő Overbeck's kertjében, amely a nemzeti örökségvédelmi hivatal tulajdona, szokatlan, ritka növényeket nevelnek. Egyikük a Furcraea foetida, az agávefélék családjába tartozó jukkára hasonlító növény, amely arról ismert, hogy 25 évente egyszer virágzik, majd utána elpusztul.

Fotó: BBC


Overbeck's kertészei májusban vették észre, hogy a növény változásnak indult. Azóta, hat hét alatt egy 3,3 méter hosszú szárat növesztett, amelyet ma már bimbók és virágok tarkítanak – olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató honlapján.

Ez a Mexikóból származó növény egész életét – 25 évet – azzal tölti, hogy elegendő energiát képezzen magában, hogy virágba borulhasson, ami után elpusztul.

A kertészek magvakat gyűjtenek a növényről, hogy e Furcraea fajtának új generációját neveljék ki, de a kifejlett növényre negyed évszázadot várniuk kell.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása