Nyolcból hat katona élte túl a szökést

LM

2011. december 15., csütörtök 08:30

Hat észak-koreai határőr menekült nemrégiben Kínába a Jalu folyón átkelve, két társukat a menekülés közben más katonák agyonlőtték – jelentette szerda este egy dél-koreai internetes hírportál.

A Szöulban észak-koreai menekültek által létrehozott Daily NK szerint az incidens november 20-a táján történt Tatung kínai határvárostól mintegy 75 kilométerre északkeletre. A dél-koreai hírszerzés jelenleg vizsgálja az értesülést.

„Nyolc határőr kelt át a folyón, de kettejüket más észak-koreai katonák lelőtték, és csak hatuknak sikerült elmenekülni” – közölte egy neve elhallgatását kérő tatungi illetékes. Kínai katonákat és észak-koreai hírszerzőket vezényeltek a határvárosba, hogy fokozzák a razziákat vasúti pályaudvaron és az észak-koreaiak által sűrűn lakott negyedekben.

Évente több százan menekülnek el az éhség és az elnyomás elől a kommunista országból, de katonák ritkán dezertálnak.

A koreai háború vége óta hivatalosan több mint 21 700 észak-koreai dezertált Dél-Koreába, ötven százalékuk az elmúlt öt év alatt.

A menekülők célpontja többnyire Kína, ahol elrejtőznek a továbbutazás lehetőségére várva egy harmadik országba, többnyire Dél-Koreába, ahol automatikusan állampolgárságot kapnak. Kína azonban gazdasági menekülteknek tekinti és visszaküldi őket a határra, ahol szörnyű megtorlásoknak vannak kitéve emberjogi szervezetek szerint.

Forrás: MTI