Olvadásnak indult a grönlandi jég

KG

2012. augusztus 3., péntek 12:10, frissítve: péntek 12:13

Százhúsz éve nem tapasztalt mértékű olvadást észleltek Grönlandon. Ha a teljes jégréteg elolvadna, hét méterrel emelkedne a tengerszint.

Több mint százhúsz éve nem tapasztalt mértékben olvadt a jég júliusban Grönlandon – közölte a hónap végén az amerikai űrkutatási hivatal. A szokatlan olvadás, amelyet a NASA három műholdja is megfigyelt, július 8-án kezdődött, és a sziget szinte valamennyi jéggel borított részét érintette.

A tudósok értetlenül állnak a hirtelen bekövetkezett és erős olvadás előtt, amelyhez hasonlót utoljára 1889-ben jegyeztek fel. A négy napon át tartó olvadás csupán a vastag jégréteg nagy részét kímélte meg. A NASA közlése szerint az olvadási terület a korábbi 40 százalékos arányról 97 százalékra ugrott fel. Ez az arány az elmúlt harminc év során is legfeljebb mindössze 55 százalék volt. A tudósok még nem tudják megmondani, hogy vajon a globális felmelegedés vagy más természeti okok játszottak közre a szokatlan olvadásban.

AFP PHOTO / NASA
Július 8-án és július 12-én a pirossal jelölt területeken olvadt a jég
Fotó: AFP Photo / NASA


Dán kutatók szerint főként kisebb darabokban válik le a grönlandi jég, melyet 1980-ig visszamenőleg légi fotókkal is meg tudnak erősíteni. A Science magazin szerint a legtöbb jégveszteség két időszakban, 1985–93 és 2005–10 között következett be.

Fotó: Europress/AFP


A grönlandi jég teljes elolvadása esetén globálisan körülbelül 7 méterrel emelkedne a tengerszint – bár kutatók szerint ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, évszázadoknak kell eltelnie.

Forrás: BBC, MTI, AFP