Önkéntesek vigyáznak az erdőre

BL

2012. január 23., hétfő 14:31

Önkéntesek segítik a nyíregyházi Sóstói-erdő és az Oláh-rét védelmét, őrizve a két terület ritkaságszámba menő, különleges növényeit, rovarjait, madarait és állatait.

Szigetvári Csaba, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa hétfőn elmondta: a mintegy 370 hektáros Sóstói-erdőben tavaly az Erdők Nemzetközi Éve és az Önkéntesség Európai Éve akciók keretében indították el a szervezet úgynevezett Erdőpásztor Programját. Az erdőpásztornak szegődött tucatnyi önkéntes rendszeresen járta az erdőt, vigyázott annak rendjére, s figyelte, vigyázta élőlényeit.

Az év során a Sóstói-erdőben korábban soha nem látott állatokat, rovarokat és növényeket is észrevettek, így például rézsiklót, fekete gólyát, kis színjátszó lepkét, selymes futrinkát, továbbá téli zsurlót, tüskegombát és laskapereszkét. Az önkéntesek jóvoltából került újra a figyelem középpontjába a hosszú ideje kipusztultnak vélt, fokozottan védett magyar nőszirom is, amely egy évtized után ismét kibontotta csodaszámba menő virágait a 120 ezres nagyváros északi határában lévő erdőben.

Az önkéntesek odúkat is készítettek a fás területen elő denevérfajoknak, valamint megtisztították a madarak fészekodúit is a tölgyesekben. Részt vettek a csillagvirág-állomány számlálásában, makkot gyűjtöttek a kiöregedő fákat pótló tölgyfacsemeték neveléséhez, és közreműködtek egy óriás madáretető elkészítésében, hogy az erdő téli szárnyas lakói ne szenvedjenek hiányt eleségben. Rendszeresen eltávolították a szemetet az erdőből, és jelezték az esetleges rongálásokat is az illetékeseknek.

Az erdőpásztorok a jól sikerült tavalyi évüket nem mindennapi különlegességgel ünnepelték meg: az általuk a Sóstói-erdőben összegyűjtött vadalmából és vadkörtéből főzött pálinkával koccintottak a 2012-es esztendőre, amelynek során persze folytatni kívánják természetvédő tevékenységüket.

A Nyíregyháza déli határában elterülő, közel 100 hektáros Oláh-rét védelmében szintén közreműködnek önkéntesek, ugyancsak az E-misszió egyesület égisze alatt. Ők most márciusban nagytakarítást szerveznek a területen, teljesen hulladékmentesíteni akarják a rétet, ahol mintegy 250 ritka, védett növény- és állatfaj listázásában működtek közre 2011-ben. Oláh-réten található például pompás- és mocsári kosbor, buglyos székfű, csermely- és kisfészkű aszat, egypelyvás csetkáka, nappali pávaszem-, atalanta- és kis színjátszó lepke, a madarak közül bölömbika, vörös gém, jégmadár, kabasólyom, réti héja, meggyvágó és erdei pinty, illetve a hüllők közül mocsári békák, gőték, teknősök és vízisiklók.

Forrás: MTI