A Canadian Medical Association Journal című szakfolyóiratban ismertetett felmérést hat országban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon folytatták le. Elizabeth Dunford kutatásvezető elmondta, hogy az ételek sótartalma jelentősen különbözött, egyrészt az étel típusa miatt, de étteremlánconként, sőt országonként is.

A McDonald’s csirkefalatkái például adagonként 1,7 gramm sót (680 milligramm nátriumot) tartalmaztak Kanadában, és 1,5 grammot az Egyesült Államokban, míg Nagy-Britanniában csak 0,6 grammot. A többi három országban a két szélső érték között volt a csirkefalatok sótartalma. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy szerepe lehet az eredmény alakulásában a brit egészségügyi kormányzat igyekezetének is, amellyel csökkenteni kívánja a lakosság sófogyasztását.

A gyorsétteremlánc szóvivője a tanulmány hiányosságaként említette, hogy 2010-es adatokat tartalmaz. „Azóta már 10 százalékkal csökkentettük a sótartalmat az Egyesült Államokban kínált csirkemenüink többségében, legutóbb éppen a csirkefalatokban” – mondta. Becslések szerint az amerikaiak sófogyasztásának mintegy négyötöde nem az ételek utósózásából származik, hanem az élelmiszeripar által gyártott kész ételekből.