Ősi szarkofágot találtak Libanonban

MD, 2012. július 10., kedd 20:39
Hat kőszarkofágot tártak fel libanoni régészek az ókori Büblosz területén, a leletek a késő római korból, a korai bizánci időkből származnak.

Tania Zaven, a libanoni örökségvédelmi hivatal régésze szerint a kőkoporsók egy régi ház alatt voltak eltemetve, és a szakember reményei szerint továbbiak kerülhetnek elő a feltárások során más házak padlózata alól. A szarkofágok egyfajta családi kriptaként működtek, ahová hosszú időn át temetkeztek egy-egy família tagjai – olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

A világ legrégebbi városa

A föníciai Büblosz már ötezer éve, Krisztus előtt 3000 táján forgalmas kikötő volt, amely a középső bronzkorban a cédrusfa- és papiruszkereskedelemben töltött be fontos szerepet. A város virágkorát Krisztus előtt 2500–1500 között élte.

Krisztus előtt 900-tól a terület mindinkább az asszír birodalom befolyása alá került, később a babiloniak és a perzsák uralkodtak itt. Krisztus előtt 332-ben III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor foglalta el, a hellenizált várost Nagy Heródes építtette át a Krisztus előtti első században. A római korban Büblosz az Adonisz-kultusz központja lett.

A keresztesek az akkor Gibelet néven ismert várost 1130-ban foglalták el, 1189-ben Szaladin szultán hódította meg a települést, 1266-ban pedig I. Bajbarsz mamlúk uralkodó csapatai vették be Bübloszt. A város 1516-tól az Oszmán birodalom irányítása alá került.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása