Római hódítók Japánban?

tt

2012. június 22., péntek 15:47

Római üveggyöngyöket találtak egy ókori japán sírban; az 5. századi temetkezést egy Kiotóhoz közeli városban, Nagaokában tárták fel.

A sírban három, 5 milliméter átmérőjű, a közepükön átfúrt üveggyöngyöt találtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a világossárga gyöngyöket nátrium-karbonát felhasználásával készítették, és még felfedezhető rajtuk az aranyozás nyomai.

A Narai Kulturális Örökségvédelmi Kutatóintézet szakemberei szerint a gyöngyöket rétegezési technikával készítették. A mesterek az üvegtárgyakat rétegenként építették fel, amelyek közé néha aranylemezkéket is becsempésztek. A felhasznált alapanyagok, valamint az eljárás alapján az ékszert római üvegfúvómesterek készíthették a Kr. u. 1-4. században.

„A legrégebbi rétegezett technikával készült üvegtárgyak közé tartoznak, amelyek eddig Japánban előkerültek” – hangsúlyozta Tamura Tomomi, az intézet kutatója. Hozzátette: az ékszerek, amelyek tízezer kilométerre kerültek Itáliától, újabb adalékkal szolgálnak arra nézve, hogy milyen messzire terjedt a Római Birodalom befolyása. „További vizsgálatokat igényel, hogyan kerültek az ékszerek Japánba” – mutatott rá Tamura Tomomi.

Forrás: MTI