Az aranyláz korából származnak a használati tárgyak

TK, 2011. december 27., kedd 17:47, frissítve: kedd 17:47
A kaliforniai aranyláz korából és az azt követő időszakból származó használati tárgyak kerültek napvilágra San Franciscóban, a belváros közelében az új közlekedési terminál építése során.

A leletegyüttes 70 használati tárgyat számlál – napvilágra kerültek agyagból készült ópiumpipák, kínai teaedények, francia parfümösüvegcsék, de találtak finom angol porcelán étkészletből származó darabokat, gyógyszeres flakonokat, kézzel festett babafejeket, csontból faragott fogkefét és éjjeliedényt is.

James M. Allen régész szerint leletek százai kerülhetnek még elő. Mint kifejtette, a területen ír, svéd, német és olasz bevándorlók éltek, ahogy kínaiak is, akik az aranyláz idején érkeztek, majd Kaliforniában maradtak, s építették az utakat és hidakat. „A lakosság összetétele nagyon gyorsan változott, és a leletek azt mutatják, hogy miként változott a világ” – magyarázta James M. Allen.

A leletekből kiállítást szerveztek, s a tárlat korabeli fényképeket, dokumentumokat, valamint újságcikkeket is felvonultat.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása