Szafarizza végig az evolúciót

WA

2012. május 23., szerda 23:59

Prehistorikus "szafarira" várja a látogatókat a houstoni múzeum 85 millió dolláros költséggel létrehozott új kiállítási csarnoka, amely az utóbbi három és fél milliárd év evolúcióját szemlélteti.

„Olyan fosszíliákat is bemutatunk, amelyek 3,5 milliárd évesek, például baktériumoknál egyszerűbb mikroorganizmusokat” – ecsetelte az érdekességeket Robert Bakker, a múzeum paleontológiai gyűjteményének kurátora.

A houstoni múzeum és a dél-dakotai földtani szolgálat szakemberei három éven át gyűjtötték, tisztogatták és konzerválták a leleteket, amelyek azt hivatottak bemutatni az érdeklődőknek, hogy miként született az élet a Földön. Láthatók lesznek például a trilobiták, azaz a háromkaréjú ősrákok, amelyek a kora paleozoikumban élték fénykorukat, és a perm végén, 250 millió évvel ezelőtt estek áldozatául egy kihalási hullámnak. A trilobiták őskövületeit ismertségben csak a dinoszauruszok fosszíliái előzik meg.

A kiállításon szerepelnek természetesen dinoszauruszok is, így például egy „zsarnokgyík”. Ez a Tyrannosaurus rex egyike annak a két zsarnokgyík-fosszíliának, amelynek épségben fennmaradt mind a két karja.

Látható lesz az egyetlen ismert triceratopsbőr is. Ha valaki eddig azt képzelte, hogy a növényevő „háromszarvú arcnak” sima volt a bőre, a kiállításnak hála meggyőződhet tévedéséről, ugyanis a szarvas dinoszauruszt sörték borították.

Kiállítják egy olyan ichthyosaurus fosszíliáját is, amely kicsinyei világrahozatalakor pusztult el: az őskövületen jól láthatók a kis halgyíkok az anyaméhben és az is, amely elakadt a szülőcsatornában. Anyjuk minden bizonnyal kínok kínjával múlt ki.

Bemutatnak egy 50 millió éves kígyószerű teremtményt is: ez az egyetlen ismert komplett fosszília a világon. A kiállítás anyagát szobrok, festmények és freskók egészítik ki, amelyek fosszilis leletek alapján elevenítik fel a régmúlt ősvilág „életképeit”.

Forrás: MTI