„Olyan fosszíliákat is bemutatunk, amelyek 3,5 milliárd évesek, például baktériumoknál egyszerűbb mikroorganizmusokat” – ecsetelte az érdekességeket Robert Bakker, a múzeum paleontológiai gyűjteményének kurátora.

A houstoni múzeum és a dél-dakotai földtani szolgálat szakemberei három éven át gyűjtötték, tisztogatták és konzerválták a leleteket, amelyek azt hivatottak bemutatni az érdeklődőknek, hogy miként született az élet a Földön. Láthatók lesznek például a trilobiták, azaz a háromkaréjú ősrákok, amelyek a kora paleozoikumban élték fénykorukat, és a perm végén, 250 millió évvel ezelőtt estek áldozatául egy kihalási hullámnak. A trilobiták őskövületeit ismertségben csak a dinoszauruszok fosszíliái előzik meg.

A kiállításon szerepelnek természetesen dinoszauruszok is, így például egy „zsarnokgyík”. Ez a Tyrannosaurus rex egyike annak a két zsarnokgyík-fosszíliának, amelynek épségben fennmaradt mind a két karja.

Látható lesz az egyetlen ismert triceratopsbőr is. Ha valaki eddig azt képzelte, hogy a növényevő „háromszarvú arcnak” sima volt a bőre, a kiállításnak hála meggyőződhet tévedéséről, ugyanis a szarvas dinoszauruszt sörték borították.

Kiállítják egy olyan ichthyosaurus fosszíliáját is, amely kicsinyei világrahozatalakor pusztult el: az őskövületen jól láthatók a kis halgyíkok az anyaméhben és az is, amely elakadt a szülőcsatornában. Anyjuk minden bizonnyal kínok kínjával múlt ki.

Bemutatnak egy 50 millió éves kígyószerű teremtményt is: ez az egyetlen ismert komplett fosszília a világon. A kiállítás anyagát szobrok, festmények és freskók egészítik ki, amelyek fosszilis leletek alapján elevenítik fel a régmúlt ősvilág „életképeit”.