Szörnyű gyilkosságra derítettek fényt

LM

2012. március 13., kedd 07:48, frissítve: kedd 08:02

Egy csaknem kétezer éves gyilkosságot fedeztek fel brit orvosok, akik CT-vizsgálatnak vetették alá egy vaskori férfi koponyáját – olvasható a BBC (www.bbc.co.uk) hírei között.

A worsley-i emberként ismertté vált férfi mumifikálódott koponyáját 1958-ban fedezték fel Salford közelében a tőzegmocsárban, földi maradványait azóta a Manchesteri Múzeumban őrizték. A férfit 20-30 éves korában, Kr. u. 100 táján érte a halál, amikor Britannia jelentős részét meghódították a rómaiak.

A koponyát és a nyak csonkját a manchesteri gyermekkórházban vetették alá komputeres tomográfiának, és a CT feltárta, mily rettenetes halállal halt a férfi: először leütötték, majd fojtogatták, végül lefejezték.

„Rendkívül erőszakos halállal halt” – hangsúlyozta Bryan Sitch, a Manchesteri Múzeum régészeti gyűjteményének kurátora, aki szerint rituális gyilkosságról lehetett szó.

A worsley-i ember halála ugyanis emlékeztet egy másik vaskori férfi végzetével. A lindow-i ember szintén a tőzegmocsárban végezte, földi maradványait 1984-ben tárták fel a Cheshire-grófságban. A vizsgálatok szerint 150 évvel korábban élt, mint a worsley-i férfi, de szintén megfojtották, majd átvágták a torkát.

Forrás: MTI