Testmozgással csökkenthető a csontdaganat növekedése

Betegszoba.hu, 2013. május 16., csütörtök 13:40, frissítve: csütörtök 13:49
A csontvesztés ellen gyakran előírt saját testsúllyal végzett testmozgások rákellenes hatást is gyakorolhatnak. A Cornell Egyetem kutatói szerint a daganatos csont mechanikus stimulálása a csont megerősítése révén meggyengíti a daganatokat.

A Journal of Bone and Mineral Research májusi számában közzétett, állat- és in vitro (azaz nem élő szervezetben elvégzett) kísérletekből is álló kutatásból az derült ki, hogy a csont súlynak való mérsékelt, ismétlődő kitétele az áttétes emlőrákos sejtekből álló csontdaganatok gátolt növekedését eredményezi. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyenfajta mechanikus stimuláció csökkentheti a normális, egészséges csontműködést akadályozó gének kiteljesedését.

Maureen Lynch, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az emlőrák gyakran képez áttétet a csontba, ami aztán tovább romlik, mert a daganat gátolja a csont normális megújulását. Az ezt követő, oszteolízisnek (csontsorvadásnak) köszönhető csontvesztés a daganat táplálását segíti elő, mivel a csont a tumornövekedés faktorainak raktára. A leépült csont felszabadítja ezeket a faktorokat, és a daganat növekszik. Az állatkísérletek során a rosszindulatú emlőrákos sejtekkel beoltott egérsípcsont terhelése megakadályozta a daganat növekedését, és fokozta a csonttömeget. Amikor semmit nem tettek a csonttal, a daganat tovább növekedett, és a csont leépült.

A mozgás az egészség szolgálatában

Az MNO visszatérően ír olyan tudományos kutatások eredményeiről, amelyek rendre bizonyítják, hogy a testmozgás segít a betegségek megelőzésében vagy a gyógyulásban. A vízben végzett mozgás például különösen hatékony tud lenni. A sportolás segít megőrizni az időskori szellemi frissességet, a cukorbetegség megelőzéséhez pedig nem kell feltétlenül testépítőnek lenni. A testmozgás csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A mindennapos testnevelésórák jótékony hatása is érzékelhető már a magyar diákok körében.

„Ha a tipikus rákkezelésekre, például a kemoterápiára gondolunk, azok a rákos sejteket célozzák” – magyarázta Lynch. „Arra kellett tehát rájönnünk, hogy a terhelés a csontsejteken kívül a daganatos sejtekre is hatást gyakorol-e, vagy egyfajta közvetett hatásról van szó. Kiderült, hogy egy kissé mindkettő bekövetkezik.”

A mikrokörnyezeti tényezők kontrollálása érdekében egy másik, háromdimenziós tumormodellel is elvégeztek egy kísérletet. Azt vizsgálták, hogyan fejeződnek ki a daganatos sejtekre jellemző különböző gének a terhelés hatására. Kiderült, hogy a daganattal összefüggő gének többsége nem változott, egyedül a Runx2 faktor, amely a génkifejeződést és más proteinek termelődését szabályozza. Ez pedig befolyásolja azt, amit a csontsejtek tesznek.

A kutatók azt feltételezik, hogy a daganatos sejtben a Runx2 arra utasítja a sejtet, hogy az oszteolízist serkentő fehérjéket válasszon ki, amiből túl nagy mennyiség csontvesztéshez vezet. A mechanikus terhelés gátolja a Runx2 kifejeződését, ennek következtében az oszteolízist befolyásoló proteinek mennyisége is csökken. Az elmélet igazolásához azonban további kutatásokra lesz szükség.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása