Több száz éves hajóroncsokat hoznak a felszínre

TK

2012. július 4., szerda 07:46, frissítve: szerda 10:05

Háromszáz éves hajóroncsokat emelnek ki júliusban a Visztula holtágából Gdańskban. A tervek szerint az áruszállító és rakodó vitorlás hajók maradványait renoválásuk után egy víz alatti skanzenben állítják ki.

Az első roncsot hétfőn tisztították meg az iszaptól, majd felszínre emelték. Ezek után a gdański tengerészeti múzeumba került, ott újítják fel.

Szakértők szerint a hajó maradványai rendkívül értékesek a lengyel régészek számára: először vizsgálhatnak meg egy jellegzetes, XVIII. századból származó visztulai, lapos fenekű vitorlást, amelyet eddig csak a gazdag ikonográfiai és történelmi forrásokból ismertek.

A lapos fenekű hajó roncsaira a helyi tengerészeti hivatal munkatársai bukkantak, amikor a folyó holtágának tervezett mélyítése előtt átvizsgálták a medret. Az iszapban öt roncsot fedeztek fel, közülük hármat még a mélyítési munkálatok megkezdése előtt el kell távolítaniuk.

Waldemar Ossowski régész a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta, hogy az első roncsot méretei miatt nem tudták egészben kiemelni. A valószínűleg 40 méter hosszú hajónak csak az orrát vágták le és hozták a felszínre. Ezzel utat is nyitottak maguknak a következő roncshoz, amelyet várhatóan július végén emelnek ki a vízből.

A tengerészeti múzeum szakértője szerint csak a régészeti vizsgálatok után születik döntés a roncs további sorsáról. Valószínűnek tartja, hogy a múzeumban marad, de azt sem zárja ki, hogy a Gdański-öböl fenekére süllyesztik, ahol már több hajómaradványt elhelyeztek egy tervezett víz alatti skanzenhez.

Forrás: MTI