Új remény a Parkinson-kórban szenvedőknek

tt

2012. február 9., csütörtök 14:20

Azoknak a Parkinson-kórban szenvedő embereknek, akik hat hónapon át gyakorolták a kínai harcművészetek egyik ágát, a tajcsit, javult az egyensúlyuk a másfajta edzéseket végző társaikhoz képest – számoltak be róla amerikai kutatók.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányhoz négy Oregon állambeli városban 200 önkéntest toboroztak.

A követéses vizsgálat résztvevői hetente kétszer edzettek, egyik csoportjuk a tajcsit gyakorolta, másik csoportjuk nyújtógyakorlatokat végzett, a harmadik pedig állóképességi tréninget. Fél év elteltével a tajcsit gyakorló Parkinson-kóros páciensek csoportjában mindkét másik csoport tagjaihoz képest jobbnak mutatkozott az egyensúly-érzékelés, és lépéshosszuk is megnyúlt.

A tajcsi egy olyan lágy stílusú mozgásrendszer, amelyben légző, relaxációs és mozgásos meditációs gyakorlatok egyaránt helyet kapnak.

Mint Fuzhong Li kutatásvezető, az Oregoni Kutatóintézet munkatársa elmondta, eredményeik klinikailag is jelentősek, mert azt sugallják, hogy a tajcsin alapuló gyakorlatok hatékonyan alkalmazhatók az ilyen problémával élő páciensek rehabilitációjában.

Forrás: MTI