Van, amihez már akkora agy kellene, mint egy ház?

PR

2012. április 13., péntek 18:41, frissítve: péntek 19:29

A csapatmunkában való együttműködés képessége nagyobb agyra utal egyes kutatók szerint.

Ír és skót tudósok a Proceedings című folyóiratban bemutatott tanulmányukban kifejtik vizsgálataik eredményét, amely szerint az emberi agy azért lényegesen fejlettebb elődeiénél, mert az egyének együttműködő életmódra váltottak. „A komplexebb, együttműködő társadalommá alakulás vezetett az agy megnövekedéséhez” – mondta Luke McNally, a dublini Trinity College munkatársa.

McNally és csapata számítógépes modellek segítségével két szituációt vizsgált meg, melyek során a résztvevők egy bizonyos problémával találkoztak, majd el kellett dönteniük, önállóan vagy csapatban oldják meg. Az eredmény szerint „minél fejlettebb az agy, a résztvevők annál inkább hajlandóak az együttműködésre, egymás segítésére”.

Robin Dunbar antropológus utal arra is, hogy az emberek csapatmunkára való képessége nem korlátlan. Az egyén egy százötven emberből álló hálózatot még képes kezelni, az ötszáz tagból álló csoport viszont már kétszer akkora agyat igényelne. „Hogy tényleg világméretű szinten, a Föld teljes lakosságával együttműködjön, az embernek akkora agyra lenne szüksége, mint egy ház” – fejtette ki Dunbar.

Forrás: MTI