Visszaszorítanák az antibiotikum használatát

BL

2012. április 12., csütörtök 12:57

Önkéntes intézkedéseket sürgettek szerdán az amerikai egészségügyi hatóságok, melyekkel korlátoznák az állattenyésztésben alkalmazott antibiotikumok mennyiségét az embereknél tapasztalt antibiotikum-rezisztencia terjedésének visszaszorítása érdekében.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA közleménye szerint a szóban forgó antibiotikumok úgynevezett termelési célú használatával kellene önkéntes alapon felhagyniuk a termelőknek. A cél az, hogy ne alkalmazzák a szereket a növekedés gyorsítására vagy a takarmányozás hatékonyságának növelésére. „Ezek az antibiotikumok továbbra is rendelkezésre fognak állni az élelmi célú állattenyésztésben a betegségek megelőzésére, kontrolljára vagy kezelésére állatorvos felügyelete mellett” – hangsúlyozta a jelentés.

Az ipar számára készült legutóbbi, szerdán közzétett ajánlás szerint a farmereknek állatorvosi vényre lesz szükségük, ha antibiotikumot tartalmazó takarmányt akarnak használni. Az ajánlás kritikusai szerint az intézkedések nem vetnek véget annak a gyakorlatnak, hogy megelőzési céllal antibiotikumot kapnak egészséges állatok, szigorúbb akciókat sürgetnek a veszélyes gyakorlat megállítására. Az antibiotikumok túlzott használata gyógyszereknek ellenálló, rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához és terjedéséhez vezet, amelyek ellen a meglévő antibiotikumok hatástalanok.

Avinash Kar, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa képviselője úgy véli, nem elegendőek a mostani intézkedések, mert nem a megfelelő szinten javasolja a szükséges változásokat. Mint hozzátette, az Egyesült Államokban az eladott antibiotikumok 80 százalékát az élő állatoknál használják fel, így a gyógyszeriparnak érdekében áll a jelenlegi helyzet fenntartása, márpedig a mostani ajánlások éppen őket nem szólítják meg.

Forrás: MTI