Visszaülne az iskolapadba, miután körbehajózta a Földet

NT

2012. január 12., csütörtök 17:33

Várhatóan január 24-én ér célba a holland származású, 16 esztendős Laura Dekker, aki 2010 augusztusában indult útnak Gibraltárról, hogy a legfiatalabb vitorlázóként egyedül körbehajózza a Földet.

Az indulás óta eltelt több mint 508 nappal a háta mögött Dekker hamarosan megérkezik a karibi Saint-Martin szigeten lévő Philipsburg kikötőjébe – közölte Peter de Lange, a lány ügyvédje.

Az elmúlt években világ körüli útra indult fiatal vitorlázókkal ellentétben Dekker több kikötőben is megállt, hogy kipihenje magát, foglalkozzon az iskolai tanulmányaival, és rendbe hozza Guppy nevű, 11,5 méteres kétárbocos hajóját, amellyel 2010 augusztusában vágott neki az útnak Gibraltárról.

Az indulást csaknem egy éven át tartó jogi csatározás előzte meg a holland gyermekvédő szervezetekkel, amelyek a lány fizikai és mentális egészségének megőrzésére hivatkozva igyekeztek megakadályozni, hogy belevágjon a kalandba. Laura végül 2010 júliusában kapott szabad utat a rekordkísérletre.

Dekker műholdas telefonon a múlt héten elmondta egy belga rádiónak, hogy bár az út „maga volt a valóra vált álom”, a kaland végén mégis úgy tervezi, hogy átköltözik Új-Zélandra, ahol állampolgársággal rendelkezik, mivel egy, az ottani partoktól nem messze hajózó árbocos fedélzetén jött a világra.

De Lange szerint a rekordkísérlet lezárultával valószínűleg az azt övező feszültségek is kihunynak, mivel Dekker már két évvel idősebb, mint amikor először bejelentette terveit, és állítása szerint mindenképpen vissza akar ülni az iskolapadba.

Amennyiben vállalkozása sikerül, Dekker lesz a legfiatalabb, aki egyedül körbehajózta a Földet. Teljesítményének azonban nem lesz hivatalos nyoma, ugyanis sem a Guinness-rekordok szerkesztősége, sem a World Sailing Speed Record Council nem jegyzi be többé a „legfiatalabb" vitorlázókat, mert nem akarják veszélyes próbálkozásokra sarkallni a fiatalokat.

Az eddigi csúcstartó az ausztrál Jessica Watson, aki 210 nap alatt kerülte meg a Földet, és két nappal 17. születésnapja előtt ért célba. Az önálló világ körüli vitorlázás korrekord-megdöntéséhez Dekkernek a 17. születésnapja előtt minimum négy nappal, azaz legalább 2012. szeptember 16-a előtt kell befejeznie az utat.

Forrás: MTI