Indulhat a Dragon

WL, 2012. május 19., szombat 10:16, frissítve: szombat 12:32
Az eredetileg tervezett február 7-e helyett szombaton kísérli meg a Dragon űrkapszulának a világűrbe való felbocsátását a kaliforniai SpaceX magánvállalat.

A Dragont a Falcon 9 hordozórakéta juttatja fel a világűrbe Cape Canaveralról, egyelőre ember nélkül. Az automata vezérlésű űrhajót, miután megközelíti majd a Nemzetközi Űrállomást (ISS), Don Pettit amerikai űrhajós fogja majd be egy robotkarral.

Ez lehet az első alkalom, hogy egy magáncég űrjárműve csatlakozzon a Föld körül keringő űrállomáshoz. A Dragon csaknem 500 kilogramm hasznos terhet – élelmiszert, laptopokat és elemeket – szállít az ISS-re.

Az Elon Musk internetes vállalkozó és PayPal-alapító tulajdonában lévő SpaceX a fellövés új dátumát az amerikai űrkutatási ügynökséggel (NASA) közösen tűzte ki. 

A SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) egyike azoknak az amerikai magáncégeknek, amelyek azért versengenek, hogy a NASA űrkompflottájának tavalyi „nyugdíjazása” után elsőként építsenek meg egy olyan űrhajót, amely képes emberek és teherrakományok biztonságos feljuttatására az ISS-re. 

A NASA a shuttle-ok kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A riválisok közül a SpaceX volt az első, amely 2010. december 9-én képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni. 

A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása