Ennyien még sose akartak űrhajósnak menni

MNO

2016. február 19., péntek 22:14

Rekordszámú, több mint 18 ezer pályázó jelentkezett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legújabb űrhajósképzésre. Ez több mint kétszerese az 1978-as képzésre jelentkezők mintegy 8 ezres számánál – közölte pénteken a NASA, mely ez alkalommal közösségi portálokon is hirdette a lehetőséget.

Előrejelzéseik szerint egy évig is eltart, míg a pályázók listáját megrostálják – írja az MTI. A jelentkezőknek amerikai állampolgároknak kell lenniük, természettudományos, matematikai vagy mérnöki végzettséggel kell rendelkezniük.

A 2013-ban kialakított, nyolc űrhajósból álló csapathoz hasonlóan az idei jelentkezők közül kiválasztottakat is arra képzik, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazzanak vagy a NASA Orion űrhajójának a távoli űr felfedezésére induló misszióján vegyenek részt. A két hónapos jelentkezési időszak csütörtökön zárult. Az első űrhajós csapat a Mercury 7-program héttagú legénysége volt, őket 1959-ben választották ki.

Jó, jó, de mikor lesz újra magyar űrhajós?

Nem mostanában. „Akármennyire sulykolja is az Európai Űrügynökség (ESA), hogy minden ország egyenlő, egyelőre nem valószínű, hogy ismét legyen magyar űrhajós” – mondta a Magyar Nemzetnek januárban Both Előd csillagász, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja, a Magyar Űrkutatási Iroda korábbi vezetője. Hozzátette: „A magyarok a nyelvtudás miatt is hátrányban vannak. Ha valaki csak angolul tud a magyaron kívül, az itt édeskevés, akkor jók az esélyek, ha angolul, franciául és oroszul is beszél. Éppen ezért inkább az ESA-nál való munkavállalásra van jó esélyük a magyaroknak.”

A mostani amerikai rekordjelentkezés hátterében az állhat, hogy rengeteg könyv és sci-fi, valamint látványos felfedezések is népszerűsítik az űrkutatást.