Több, a Földhöz hasonló bolygó is kering a közelben

MNO

2017. február 22., szerda 19:59, frissítve: csütörtök 12:23

Legalább három bolygón alakulhatott ki élet a hét, egy törpecsillag körül keringő, Föld méretű bolygó közül – jelentette be szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A csillag viszonylag közel, mindössze 39 fényévnyire található a Földtől – írja a Telegraph.

A Trappist–1 bolygórendszer hat belső bolygója olyan övezetben fekszik, ahol a felszíni hőmérséklet 0 és 100 fok közé esik. Úgy vélik, ezek közül legalább három bolygó esetében képzelhető el, hogy folyékony víz legyen rajta, és ezáltal alkalmas legyen arra, hogy földi értelemben vett élet alakulhasson ki rajta. A kutatók először a bolygók légkörét fogják tanulmányozni.

 
A Trappist–1 nevű bolygórendszer
NASA
 

Az eddig ismert csillagrendszerek közül ez az egyetlen, amelyben ennyi, a Földhöz hasonló méretű kőzetbolygó van. A felfedezésben jelentős szerepet játszott a Liverpool John Moores Egyetem által működtetett teleszkóp is, amely Spanyolországban, a Kanári-szigetek északnyugati tagján, La Palmán található.

A NASA korábban tudatta, hogy szerdán nagy bejelentésre készül: sajtótájékoztatót hívott össze, hogy közölje, pontosan mit talált. Az esemény a NASA Youtube-csatornáján élőben is követhető.