Az unió minden államában van, nálunk nincs

TK, 2011. december 2., péntek 20:30, frissítve: péntek 20:30
Magyar és lengyel felsőoktatási hallgatói önkormányzatok vezetői tanácskoznak két napon át Veszprémben; a pénteki nyitónapon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is köszöntötte a találkozó résztvevőit.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a konferencia pénteki ülésszakának a zárását követően az MTI-nek elmondta: tavaly novemberben határoztak arról Varsóban lengyel kollégájával, hogy 2011-ben indítanak egy olyan programot, amelynek a célja az, hogy elsősorban a két nép fiataljai számára újraélesszék a lengyel–magyar barátság hagyományát. Így született meg a Lengyel–Magyar Együttműködés Éve 2011 elnevezésű programsorozat.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a programok között volt már történelmi vetélkedő és rajzverseny gyermekek számára, jártak Magyarországon lengyel újságírók, de megvalósult a gyakornokok cseréje is a két igazságügyi tárca között. Karácsonyra pedig lengyel gyerekeket látnak vendégül az Országházban – jegyezte meg. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy az egyetemi hallgatói vezetők találkozója is ebbe a sorba illik bele, s ennek egyrészt az a célja, hogy lehetőség nyíljon a barátkozásra, másrészt megvitathatják azokat a kérdéseket, amelyek a két ország egyetemistái számára azonos problémákat jelenthetnek. Ilyen például a hallgatói képviselet, a felsőoktatási reform kérdése vagy a diákhitel ügye.

Mihalovics Péter, a Fidelitas alelnöke, országgyűlési képviselő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt készülő Új nemzedék jövőjéért program miniszteri biztosa elmondta: a programról két hét múlva tárgyal a kormány, s akkor lesz szó például a Nemzeti Ifjúsági Tanács felállításáról is. Hozzátette, hogy ezt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen kívánják működtetni, annak a „bázisára, legitimációjára” építve és számítva. Rámutatott arra, hogy ez az ifjúsági szervezet az Európai Unió minden tagállamában létezik már, csak nálunk nem alakult még meg. Megjegyezte: van ennek egy európai platformja is, ahová egyelőre nem tudunk még delegáltakat küldeni, mert nincs Nemzeti Ifjúsági Tanácsunk.

Mihalovics Péter ennek a megalakulását jövő tavaszra valószínűsítette, s szerinte annak legalább 30-40 tagja lesz, mert mindenki meghívást, képviseletet kap, aki az ifjúsággal kapcsolatos területen tevékenykedik. A tanács megalakításához átveszik a lengyel fiatalok tapasztalatait is – tette hozzá a miniszteri biztos.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: első alkalommal találkoznak egymással a lengyel és a magyar egyetemi hallgatói önkormányzatok vezetői, ehhez apropót adott az is, hogy a lengyel–magyar barátság éve van. Közlése szerint a megbeszéléseik középpontjában a felsőoktatás finanszírozása áll, hallgatói szemszögből nézve, továbbá a hallgatói jogokról és a „Bologna-folyamat” bevezetéséről cseréltek eszmét. Hangsúlyozta: szó volt a diákhitelrendszerről is, ugyanis az eltérő a két országban, s a lengyel résztvevők tanulmányozzák a magyar módszert, mert az – szerintük is – Európában igen elismert. A lengyelek viszont előttünk járnak abban, hogy náluk már megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács – mondta a HÖOK elnöke.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása