Hagyományőrzés

Húsvéti programok a hosszú hétvégére

TT, 2014. április 16., szerda 17:40, frissítve: péntek 13:18
Hova mehetünk családostól a húsvéti hosszú hétvégén, ha nem a wellness jelenti számunkra a kikapcsolódást? Hagyományőrzés, gasztronómia húsvét ünnepén.

Bár a vidéki szállodák egyöntetűen telt házas hosszú hétvégére készülnek, akad még bőven program az országban Villánytól Nyíregyházán át Hollókőig, de a főváros is tartogat meglepetéseket Pesten és Budán egyaránt. Íme az MNO húsvéti programkalauza.

Vonattal Lillafüreden

Pirostojás expresszt közlekedtet április 19-én, a húsvét vasárnapját megelőző napon az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja (LÁÉV), amely kicsiket és nagyokat egyaránt vár első húsvéti programjára. A Pirostojás expressz, amely korántsem gyorsvonati, hanem inkább biciklisták diktálta sebességgel közlekedik, az Ortástető állomásig közlekedik a kisvasút Mahócai szárnyvonalán. A különvonat utasai a bükki ébredő természetet láthatják Ortástetőig, ahol „Erdész nyuszi” meglepetése várja a kicsiket.

Visszaindulás után a szerelvény a Csanyik-Erdei Iskola állomásig közlekedik, itt rövid séta után a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskola területén folytatódik a program. Bemutatkoznak az iskola gazdasági udvarának új lakói, illetve a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves foglalkozással és számos más érdekességgel várják az utasokat.

Hollókő: „Nő nem marad szárazon!”

A hagyományos palóc húsvéti fesztivál a locsolkodás mellett idén is gazdag programmal várja a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban, Hollókőn; a vendégek megkóstolhatják a Palócföld ételeit, részt vehetnek a húsvéti körmeneten, és megnézhetik a vásári gólyalábasok bemutatóját is.

A program nagyszombaton kezdődik, az ófalu udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai ínyencségekkel várják a látogatókat. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak haluskával, a kétbodonyiak szilvásgombóccal készülnek. A nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, fellép a Paramisi Társulat, Szalóki Ági családi koncertet ad, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké lesz.

Fotó: Europress/AFP

 

A vasárnap szentmisével és körmenettel, a hétfő nagy, közös húsvétii locsolkodással kezdődik. Mindkét napon lesz délelőtti táncház a Nógrád Táncegyüttessel, locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, Garaboly koncert és közös nótázás, táncolás. Fellép többek között Herczku Ágnes és Nikola Parov, az Iglice Táncegyüttes és a Folt zenekar, lesz Kerekes Band és Tárkány Művek koncert.

Idén is színes programokkal, így koncertekkel, állatsimogatóval és táncházzal is várják a Budavári Húsvéti Sokadalom látogatóit április 19. és 21. között. Az április 19-ei életfaavatón koncertek, bábszínház és népmese színház várja az érdeklődőket. Az Újbudai Babszem Táncegyüttes ünnepi műsora mellett táncház, a Kolompos együttes, a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábtársulat, a Bokros Együttes, Szalóki Ági, Ferenczi György és a Rackajam koncertje várja a közönséget április 21-én. A kisebbeket mindhárom nap meselabirintus, állatsimogató, hagyományőrző játszóház, alkotóműhely, ügyességi játékok, többek között tojásgurítás és tojáskapkodás is szórakoztatja. Április 20-án Sebestyén Márta és Andrejszki Judit ad régizenei koncertet Szerényi Béla tekerőművész szereplésével.

Le a Várba

Élőállat-bemutató, bárányhúsból készült magyar és nemzetközi élelmiszerek, főzőverseny, kézműves foglalkozások, népi játékok és egyéb programok várják a húsvéti bárányfesztivál vendégeit a Vajdahunyadvárban április 18. és 21. között. Az ingyenes gasztronómiai programsorozat látogatói megismerkedhetnek a Kárpát-medence legnevesebb juhtenyésztőivel, a bárányhús különböző elkészítési módjaival. Bepillantást nyerhetnek abba is, milyen sokoldalúan használható fel a juh gyapja.

A szervezők az első napon ingyenes báránykóstolóval várják a Mezőgazdasági Múzeum kiállításainak látogatóit. A fesztiválhoz gasztropiac is kapcsolódik, ahol megjelennek a legjobb hazai és nemzetközi kézműves ízek. A fesztiválon bemutatkozó magyar mesterek pedig folyamatos kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a gyermekes családoknak. A színpadon folklór programok és népi játékok szórakoztatják a közönséget.

A bárányokon kívül a legkisebbeket nyuszisimogató is várja, kiegészítve egy díjnyertes nyuszis bemutatóval. A Csokoládé Múzeum mini csokoládégyárat állít fel a helyszínen, ahol az egész család részt vehet a csokoládékészítés művészetében.

A bárányfesztivál nagyszabású főzőversenyre invitálja a vendégeket. A megmérettetésre mindenki ingyenesen nevezhet. A fesztiválhoz a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség is kapcsolódik, a szervezet a legjobb bárányétel elkészítőjét Arany Bárány-díjjal jutalmazza.

Nyuszisimogató a veszprémi állatkertben

Húsvétkor a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban csokitojásokra bukkanhatnak játék közben a gyerekek, míg a létesítmény előterében nyuszisimogató várja majd az érdeklődőket –  közölték. Tájékoztatásuk szerint a hosszú hétvégén mindennap többször egy animátor-állatgondozó mesél majd érdekességeket a nyulakról az ünnepekre felállított kifutónál, a gyerekek ekkor kezükbe is vehetnek egy-egy állatot.

Az állatkert a nyuszisimogató felállításával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek ne vegyenek nyulat erre a néhány napra, hanem inkább a vadasparkban mutassák meg az állatot a gyermekeknek.

Az elmúlt hetekben a veszprémi állatkertben több kisállat látta meg a napvilágot, így kenguruerszényekből kikukucskáló kis kengurukkal és sörényesjuh-gidákkal is találkozhatnak a látogatók – tájékoztatott a vadaspark.

Húsvéti tojásfestés Sóstón

Hagyományos húsvéti tojásfestésre várják a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban péntektől vasárnapig, április 21-én pedig egész napos programmal készül a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található skanzen. A kapunyitást követően a Margaréta Tánccsoport tart folklórbemutatót, majd a húsvéti locsolkodás után a Kuckó Művésztanya utcaszínházi előadását láthatják az érdeklődők a múzeumfalu főutcájában, a legkisebbeket a Burattinó Bábszínház szórakoztatja majd.

Fotó: Balázs Attila / MTI

 

A skanzen templomában hagyományos húsvéti istentiszteletet tartanak, a szertartás után a Flaska népzenei együttes lép fel. A misztérium kedvelői a múzeumfalu babonaházában szörnyülködhetnek régi históriákon, s megtudhatják, van-e alapja a hiedelmeknek – ismertette a programot Kisgyörgy Tamás, hozzátéve, hogy a húsvéti ünnep asztalait, a református és a római katolikus felekezet egymástól eltérő menüsorát is bemutatják. A rendezvényen lesz kóstolóval egybekötött népi gasztronómiai bemutató, valamint tartanak húsvéti nagyvásárt, kézműves foglalkozásokat is.

Húsvéti programok a Szennai Skanzenben

A látogatók bekapcsolódhatnak a húsvéti készülődésbe, így vasárnap a kisebbek tojást díszíthetnek, gyapjúbárányt és szagos vizet készíthetnek, az asszonyok kalácsot sütnek. Hétfőn, ahogy illik, a férfiak vízzel locsolkodnak, délután pedig az Üsztürü Zenekar és Nyitrai Marianna koncertje szórakoztatja a vendégeket.

A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény látogatói megismerhetik és ki is próbálhatják a tojáshímzés különböző formáit – a karcolást, a berzselést, az írókázást vagy a tojáspatkolást – a hagyományos motívumokat és az újszerű mintákat. A gazdag programkínálat mellett a húsvét hagyományos ételeinek bőséges választékával is várják a vendégeket a Kaposvártól nyolc kilométerre fekvő falu szabadtéri néprajzi múzeumában.

Húsvéti programok a gödöllői királyi kastélyban

Vasárnap délelőtt Erzsébet királyné XXI. századi megszemélyesítője nyitja meg a gödöllői kastély kapuját, majd hivatalos udvari fogadást tart. Lesz többek között ibolyagyűjtés, ibolya „íz-lelő”, vagyis ibolyás ételek kóstolója, lábbáb-előadás és gyermekszínház. Emellett kedvezményesen mehetnek be a kastélyba az ibolyaszínbe öltözött gyermekek és a 2014-ben ibolyalakodalmukat, vagyis a 15. házassági évfordulójukat ünneplők.

Húsvét vasárnap lesz látható először az a selyemruha, amelyet Erzsébet királyé viselt egykor gödöllői látogatásán és az egykori litográfia alapján Kralovánszky Mária restaurátor készített el. Húsvét hétfőn tojáskereséssel, népi játszótérrel, kisállat-simogatóval és kézműves foglalkozásokkal a népi hagyományok elevenednek meg, emellett második alkalommal rendezik meg az ország legkisebb és legnagyobb plüssegereinek „találkozóját”. Itt Herceg Egérváry Elemért, a kastély múzeumpedagógiai nívódíjat nyert mesehősének hasonmását keresik a szervezők. Hétfőn mutatják be a Sajttorta című könyvet, amelyben gyermekek írták le prózában, versben vagy jelenítették meg rajzban, hogyan látják Magyarország „dinamikusan fejlődő történelmi és turisztikai” helyszíneit.

Többnapos kulturális program húsvétkor Győrben

A nyitóprogram a Szent Kereszt – Az Élet fája című időszaki kiállítás lesz, amelynek helyszíne a győri Nagyboldogasszony-székesegyház múzeumtere. „Erős kritériumok vannak, hogy milyen tárlat kaphat helyet a bazilikában. Ez a kiállítás méltó a helyhez, ráadásul aktuális is, kapcsolódik a kereszténység nagy ünnepéhez, a húsvéthoz” – fűzte hozzá Szabó Péter. Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Múzeum igazgatója kifejtette: a Szent Kereszt – Az Élet fája című kiállítás válogatás a soproni Storno-gyűjteményből. A művészcsalád hagyatékából a győri közönség elé most kerülő válogatás főleg képző- és iparművészeti tárgyakat, restaurálási terveket tartalmaz, amelyek Krisztus keresztre feszítésének legkülönfélébb ábrázolási módjait mutatják be. A tárlat anyagából kiderül például, hogy miért emeltek az utak mentén kereszteket, hogy mi köze a Jessze-fájának a keresztre feszítéshez – fejtette ki az intézményvezető.

A győri Belvárosi Húsvét programjai között szerepel még tárlatvezetés: csütörtökön a Titkos gyűjtemény – Remekművek Aba-Nováktól Vaszary-ig, pénteken pedig a Gyerekszoba című időszaki kiállítást lehet megnézni. Az előbbi a modern magyar festőművészet klasszikus remekműveit vonultatja fel, többek között Rippl-Rónai József, Vaszary János, Mednyánszky László, Csók István és Aba-Novák Vilmos alkotásaival, míg az utóbbi keretében Pinczés József festőművész munkái láthatók.

A Rómer Múzeumban lesz még húsvéti agyagozás, kézműves műhely, illetve tojáskereső hadművelet is. Sőt nagyszombaton a győri intézmény és a Soproni Múzeum gyűjteményéből képeslapkiállítás nyílik, amely a XIX. század utolsó éveitől kezdve az 1950-es évek elejéig mutatja be az húsvéti üdvözletküldés egy-egy példáját – tájékoztatott Grászli Bernadett. Hozzátette: a műemléki világnap idén április 18-ára, nagypéntekre esik, ebből az alkalomból a győri Esterházy-palotát ismerheti meg a nagyközönség.

Elfeledett mesterségeket mutatnak be a Tapolca Tavaszon

A fesztivál keretében először mutatják be az elfeledett mesterségeket a rendezvény második napján – mondta Illés Zsófia. Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap hárommillió forintos támogatásával létrejött fesztiválnak jövőre is ez lesz a témája, de míg idén dzsessz- és világzeneprogramok kísérik, jövőre más zenei irányzatot választanak.

A fesztivál április 25-én a Szent Antal Bormúzeumban Zentai Gábor gyűjteményéből a 33. Miskakancsó kiállítás megnyitásával kezdődik. A folyamatosan bővülő, mintegy 150 darabos gyűjtemény bemutatása után Tóth Vera és zenekara koncertezik.

Másnap a Malom-tónál 11 órakor kezdődik az elfeledett mesterségek (kovács, fafaragó, bőrös, szappankészítő, keramikus, kosaras, szövő, mézeskalács készítő, ékszerkészítő stb.) képviselőinek szemléje és bemutatója, majd a Vaga Banda Társulat gólyalábas élőzenés műsora következik gyermekeknek. Ezt zenei és táncos programok követik, délután négytől pedig Palya Bea Altatok című családi gyermekkoncertje veszi kezdetét. Este héttől a Budapest Ragtime Band zenél.

Április 27-én délelőtt a Fabula Bábszínház, délután a Mézengúzok gyermekzenekar műsorával folytatódik a fesztivál, négytől Palya Bea és új zenekara, A NŐ projekt, megzenésített versekkel Rosta Géza, végül pedig a Kali Mutu Jazz Band és Németh Kyra szórakoztatja a közönséget.

Változatos húsvéti programokkal várják a vendégeket Ópusztaszeren

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel az ópusztaszeri skanzen, korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, néptánc és kézműves foglalkozások várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék eltölteni a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét.

A vasárnapi program egyik leglátványosabb elemének a határkerülés ígérkezik. A hagyomány szerint az ünneplőbe öltözött legények lóháton, a leányok szekéren járták körbe a falut, hogy megkérjék a „Fennvalót, őrizze meg a falu határát és lakóit minden bajtól”. A parkban a legények ezúttal ló helyett gólyalábakra szállnak majd, s így kerülik meg a skanzent.

A hétfői nap legjobban várt eseménye pedig a hagyományos locsolkodás, ahol az is előfordulhat, hogy az ünneplőbe öltözött menyecskék mellett a látogató lányoknak és asszonyoknak is jut a vízből.

A szeri húsvéton vásári forgataggal, kézművesek kavalkádjával is várják a látogatókat, akik ünnepi ételeket – egyebek között birkagulyást és kalácsot – is kóstolhatnak, valamint azok elkészítési módját is elsajátíthatják.

Cinkefőző fesztivál és hagyományőrző húsvét Szatmárcsekén

A húsvéti ünnepkör hagyományainak felelevenítése mellett a már szokásos főzőversennyel is várja az érdeklődőket szombattól hétfőig a XVI. Nemzetközi Cinkefőzőverseny és Hagyományőrző Húsvét rendezvényei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A programsorozat szombat este kezdődik a liturgikus istentiszteletekkel és körmenettel, majd késő este a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjában örömtüzet gyújtanak. A rendezvény ünnepélyes megnyitása után pászkaszenteléssel egybekötött szeretetvendégséget tartanak.

Vasárnap reggel ételszentelést és áldást tartanak a római katolikus és református templomoknál, ezután indul Szatmárcseke és a szomszédos települések bebarangolása lovas fogatokkal, amelyre egész nap folyamatosan lehet jelentkezni. Az ünnepi istentiszteleteket követően délután egy órakor a Húsvéti szokások, hagyományok Magyarországon című pályázatra érkezett pályaművekből készült kiállításon és annak eredményhirdetésén vehetnek részt az érdeklődők. Kora délutántól estig tojásfestéssel várják a kicsiket, 18 órától pedig a Kölcsey Ferenc Művelődési Házban élő zenés cinkebál veszi kezdetét.

Hétfőn reggel indul az úgynevezett Nyitott porta program: a bátrabb fiúk és férfiak kölnivízzel öntözhetik meg a község asszonyait és lányait. Lesz húsvéti nyúlfogó verseny, 10 órakor pedig a főzőcsapatok kezdik meg a tájjellegű ételek főzését a főzőverseny keretében. A csapatok cinkét és más húsvéti ételek készítenek, valamint egész nap sül a kenyér és kalács a kemencékben. A főzés ideje alatt szilvapálinkát és szilvalekvárt is kóstolhatnak az érdeklődők, lesz kirakodóvásár, a hangulatról a kulturális műsor fellépői gondoskodnak.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása