Utazási hírek

Lisztérzékeny és diabéteszes diéta a szállodákban

MNO
Forrás: ÚtiSúgó.hu
2012. július 25., szerda 16:00
Egyre többen szenvednek lisztérzékenységben, valamilyen étel allergiában vagy cukorbetegségben. Számukra a szigorú diéta betartása elengedhetetlen, s ez bizony nem mindig könnyű.

A hazai szállodákban vajon hogyan készülnek a lisztérzékeny vagy a cukorbeteg vendégek fogadására? Ilyen szolgáltatásokkal rendelkező szálláshelyeket kerestünk, kettőt találtunk.

Hunguest Hotel Helios

 

A hévízi Hunguest Hotel Helios itthon elsőként kínált félpanzió keretén belül speciális étrendet lisztérzékeny, cukorbeteg, valamint laktóz-, és tejfehérje-érzékeny vendégeinek. A cukor-, és élesztőmentes, valamint a zsír- és fehérjeszegény ételek kínálata náluk mindennapos.

Hirdetés

Kidolgoztak a hagyományos mellett egy olyan, piktogramokkal jelölt menükínálatot, melynek köszönhetően gondtalanul pihenhetnek a táplálékallergiás vendégek. Az étlapon minden nap található olyan menüsor, amely a táplálékallergiában szenvedők számára is fogyasztható, változatos fogásokat kínál. A szálloda cukrászatán saját készítésű gluténmentes kenyerek, reggeli pékáruk, és fantasztikus minőségű sütemények készülnek nap mint nap. A Hunguest Hotel Helios nem csupán az étlapon kínál speciális menüket, de évről-évre megrendezik a gluténmentes főzőtanfolyamaikat is.

Kolping Hotel

Az alsópáhoki Kolping Hotelben évek óta nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a speciális étkezési igényű vendégeket is ki tudják szolgálni. Magyarország vezető családbarát szállodájában az év minden szakában gyakori a gyerekvendég, sokszor több mint 200 kisgyerek pihen itt a szüleivel, és közöttük sajnos egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával. Már a foglalás alkalmával kérik vendégeiket, hogy jelezzék, ha valakinek speciális diétára van szüksége, érkezéskor ezek a vendégek külön megbeszélést tartanak Bán Lajos konyhafőnökkel, aki nagy tapasztalattal rendelkezik ezen ételek elkészítésében, így biztosan senki sem marad éhes. A vendégek tanácsot is kapnak, hogy a büféasztal aktuális kínálatából mi az, amit megehetnek. Például sokan nem mernek a gulyáslevesből venni, mert tészta van benne, ami glutént tartalmaz.

A Kolping konyháján azonban a tésztát mindig külön főzik, és csak tálaláskor teszik a levesbe. A sűrítéshez mindig keményítőt használnak liszt helyett, így a főzeléket, mártásokat is bátran fogyaszthatnak a gluténérzékenyek. A svédasztalos reggelik és vacsorák választéka olyan széles, hogy mindenki talál olyan ételt, amit nyugodtan elfogyaszthat. Itt olyan speciális élelmiszereket is tartanak raktáron, mint a gluténmentes kenyér, tészta, felvágottak, laktózmentes tej, rizstej. Így tudnak szervírozni gluténmentes palacsintát vagy laktózmentes tejbedarát, kakaót, sőt tojásmentes torta is készül egy-egy születésnapi zsúrra.