GVH

Tizenöt milliós bírságot kapott az AAA Autó

MTI, 2016. január 22., péntek 14:56
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15 millió forintra bírságolta az Autocentrum AAA Auto Kft.-t tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását – közölte a versenyhivatal pénteken az MTI-vel.

Az indoklás szerint a cég 2014 májusától bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg az autókereskedésről, valamint megtévesztő szlogennel reklámozta hétnapos cserelehetőségét.

A fogyasztók megtévesztése

A GVH szerint megalapozatlanul használta az AAA Auto a „Magyarországon és Közép-Kelet Európában a legnagyobb használtautó-kereskedés, amelynél az érdeklődő egy helyen a legtöbb autó közül választhat” állítást. A hatóság szerint a kereskedő megtévesztette a fogyasztókat azzal, hogy a hétnapos cserejogot általánosan, valamennyi gépjármű esetében biztosítja, mivel a jog gyakorlásának számos feltétele volt.

A vállalkozás elismerte mulasztását

A bírság kiszabásakor a hatóság a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és jelentős számú fogyasztót ért el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a vállalkozás elismerte mulasztását a cserejoggal kapcsolatos kommunikációjával összefüggésben, és az elvárt együttműködési kötelezettséget meghaladóan segítette a GVH Versenytanácsának munkáját.

A hivatal nem fogadta el a piacelsőségi állítások alátámasztására benyújtott tanulmányt bizonyítékként, mert az sem tartalmában, sem formájában nem felelt meg a vizsgált állításoknál elvárt igazolási kötelezettségnek. A felmérés ideje, módszertana ismeretlen, hipotézisei nem feleltek meg a kereskedelmi gyakorlatnak, és a tanulmány nem az Autocentrum AAA Auto Kft.-re, hanem egyes európai országok használtautó-piaci viszonyaira vonatkozik – fejtette ki a GVH a közleményben.

Az AAA Auto az MTI megkeresésére azt közölte, hogy megkapta a GVH határozatát, de mivel a jogi folyamat még nem zárult le, jelenleg nem kommentálhatja azt.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása