Az IMF–EU rémálomcsapat

Megyeri Dávid, 2012. április 12., csütörtök 13:10, frissítve: csütörtök 15:08
Kezd abszurd drámához hasonlítani az IMF–EU-hitel szomorú szappanoperája. Samuel Beckett és Ionesco színművei az uniós és valutaalapos potentátok logikátlan, összevissza kuszált kommunikációjához képest ókonzervatív darabok.

Olivier Bailly zavarodott improvizációja, miszerint a befektetői bizalom helyreállása után lehet majd velünk elkezdeni a tárgyalásokat, felveti az Európai Bizottság szóvivője foglalkozás körében elkövetett alkalmatlanságának alapos gyanúját. Lehet, hogy nem tudta, melyik országról van szó, és azért beszélt sületlenségeket? Milyen befektetői bizalmatlanság van ott, ahol a világ egyik legtekintélyesebb autógyára új nagyüzemet nyit?

Irina Ivascsenko, a valutaalap budapesti irodavezetője kicsit oldotta a fagyos hangulatot, amint menekülőre fogta a magyar civilek elől. Kabaréban is megállta volna a helyét óránként változó álláspontjával, hajlandó-e fogadni a Civil Összefogás Fórum képviselőit. Végül úgy döntött, mégsem vállalkozik a halált megvető bátorságot igénylő mutatványra – a petíció átvételére titkárnőjét küldte ki. Ki tudja, ha az egyre inkább Verne Gyula-i tudományos–fantasztikus jövőbe utalt tárgyalások pár éven belül megkezdődnek, a Nemzetközi Valutaalap veszélyességi pótlékot számíthat fel a képviseletvezető-nőt és titkárnőjét ért pszichés inzultus miatt.

A mi szempontunkból türelemjáték és udvariassági próba ez a színjáték: úgy kell tennünk, mintha nem tudnánk, mire megy ki a provokatív előszobáztatás. Hogy az eszkimóknak előbb utalnának ki komoly összegeket új hűtőszekrényekre vagy az egyenlítői-guineaiaknak szoláriumokra, mint nekünk. Az IMF–EU tandem kendőzetlen nyíltsággal meg sem próbál úgy tenni, mintha nem kiköpött mása lenne eljárásuk a maffia ügymenetének. Mintha azért büntetnének valakit, mert önerejéből is képes kijutni a viharos tengerből. És nem rimánkodik a vízi mentőknek, akik a fűtött irodában kártyáznak, és nem hajlandók anyagi ellenszolgáltatás, bizonyos értéktárgyak átadása nélkül a fülük botját mozdítani. Észbontó: mi találjuk ki, mivel kellene kedveskedni nekik, hiszen ők hallgatnak, mint a szájzáras csuka. Boros Imre mutatott rá: nem mondja meg az IMF–EU, mit akarnak, inkább ki szeretnék csiklandozni belőlünk. Hogy vállaljuk önként a megszorításos kalodákat.

De hát tényleg ilyenek lennének az elvileg a gazdasági stabilitáson, növekedésen fáradozó szervezetek? Ha ilyen, amikor jóindulatúak, milyen lenne, ha ellenségesek volnának? Martonyi János cáfolta azokat a baloldalon népszerűsített teóriákat, miszerint a magyar kormány csak megjátssza, hogy nem ismeri az IMF feltételeit, valójában megátalkodottan nem akarja teljesíteni őket. Sem szóban, sem írásban nem hajlandók közölni velünk a feltételeket, ezért húzódik a tárgyalások elkezdése, mint a rágógumi. Érthető persze a szemérmesség: hogy nézne ki, ha patikatisztán politikai kívánalmakat fogalmazna meg a világ pénzügyi biztonságán őrködő mamutszervezet?

Már látjuk lelki szemeinkkel, az IMF miként fog nyilatkozni úgy öt év múlva arról, hogy még nem tervezi a közeljövőben a tárgyalásokat velünk. Az irodavezető kijelenti: megvárja, míg az EU nyolc év után engedélyt ad arra, hogy esetleg tíz év múltán kapjunk egy kis elővigyázatossági hitelkeretet. Az elemzők meg azt fogják fejtegetni 2020 táján: az unió érthetően azért nem tud adni, mert elment Mauritánia, Szomália és Zimbabwe támogatására. Különben is hosszú a lista, amit a renitens magyarok változatlanul nem teljesítettek. A lakosság nyolcvan százaléka továbbra sem képes szöges ágyon aludni, huszonnégy órán keresztül hula-hula-karikázni, száraz kenyéren és csapvízen élni. További elfogadhatatlan hiányosság, hogy az MNB örökös elnökének székét még mindig nem vonták össze a köztársasági elnöki pozícióval Simor András vezérlete alatt havi húszmillió forintos zsebpénzzel. Márpedig belátható: amíg ezeket a pazarló gazdálkodásra és akut demokráciadeficitre utaló jeleket a jobbközép kabinet nem számolja fel, a tárgyalások megkezdését tizenöt év után sem tervezi a valutaalap.

Tegyük szívünkre a kezünket: annyira sci-fibe illően túlzó ez a rémálom? Nézzük azonban a pohár tele felét. Lehet, hogy éppen azzal tesz jót az IMF és az EU, hogy a befektetők azt mondhatják: ha ilyen erős Magyarország, hogy hitelkeret nélkül is megállja a helyét, akkor nem is lehet olyan nagy gond ezzel az unortodoxnak minősített gazdaságpolitikával. Meg azt is mondják a piacok: ha már az unió és a valutaalap sem tartja sürgősnek a megállapodást, ők is úgy látják: a magyarok nem szorulnak feltétlenül külső segítségre. A presztízsveszteség meg – amit a mániákusan keresztbetevő Európai Bizottság és az IMF elszenvedhet a velünk szemben alkalmazott nyíltan diszkriminatív bánásmód miatt – legyen az ő bajuk. Nem inkább önmagukkal szemben kellene kötelességszegési eljárást indítani?

hirdetés
hirdetés
Vélemény
Az osztogatás dilemmái
Rostás Szabolcs
Kétséges a romániai béremelés és adócsökkentés fenntarthatósága.
Vélemény
Férfinátha
Ficsor Benedek
Nehéz úgy felszámolni az egyenlőtlenséget, hogy nem tudjuk, mit jelenthet az egyenlőség.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 97 db

A hozzászólások mutatása