Szabó Anna

A hivatalok packázása

Magyar Nemzet, 2012. január 14., szombat 00:01, frissítve: szombat 00:01
Vezető hírként félóránként sulykolta tegnap az Európai Unió televíziója, az Euronews, hogy Magyarország katasztrofális törvényekkel megsértette a közösség alapelveit. Emberi jogokat, demokratikus normákat, új és régi EU-cikkelyeket, minden alapszerződést és paktumot.

Már-már a „megszakítjuk híreinket” kategóriában hasít ez a bomba „hír”, megelőzve az amerikai katonák afganisztáni hullagyalázását (a gyilkolás után a bátor tengerészgyalogosok örömükben levizelték a halott ellenállók testét, és ezt Clinton asszony nagyon-nagyon sajnálja). A magyar demokráciadeficit fontosabbnak bizonyult a szíriai rezsim kivégzéseinél, az Arab Liga is csak azután tiltakozhatott, hogy ismét bejátszották a magyar sajtószabadság elleni tavalyi (!) tüntetések képsorait. Mindennél és mindenkinél lényegesebbek vagyunk: az új ENSZ-döntések, az olasz, görög, spanyol adósságválság mind-mind csak Budapest elmarasztalását követhetik a sorrendben.

A külföldi sajtóból csak néhány szösszenet, ami az eddigi friss idézetekből talán még kimaradt: a tekintélyes La Repubblica olasz baloldali napilap szerint például Árok Kornél bohócforradalmár, levitézlett pártelnök lett a magyar Lech Walesa (!), ő vezeti a „magyar tavasz” forradalmat így télvíz idején… A lap megsiratja a Klubrádiót is: megtudhatjuk, hogy a zsarnoki médiafelügyelet „Magyarország egyetlen független rádióját hallgattatta el” (!).

A lapszemlében azonban a tegnapi Fellegi–Lagarde-találkozóról szinte alig találni híreket. Köszönhetően annak, hogy tényleg nem is történt semmi említésre méltó. Előszobáztatták a magyar delegációt egy kicsit, hadd tanuljanak meg viselkedni, és örüljenek, hogy a portaszolgálat beengedte őket az IMF fellegvárába. A valutaalap mindössze egy kurta sajtóközleménnyel intézte el a számunkra életfontosságú találkozót. Ebben Lagarde asszony jelezte, hogy az alap csak azután dönt, hogy egyáltalán hajlandó-e velünk tárgyalni (természetesen már csak egy szigorú, készenléti keretről), ha a magyar hatóságok a gazdasági egyensúlyhoz szükséges lépéseket megteszik, és ehhez az unió hivatalainak támogatását is megszerzik. Majd sietve feltettek minket a következő hazafelé tartó gépre.

Ennyi. Most pedig szépen elballaghatunk Brüsszelbe, mert Olli Rehn pénzügyi biztos naptárában nagy szerencsénkre január 20-án felszabadult egy kis hely, és a kávé- és az ebédszünet közé befér a magyar küldöttség. Az eddigi kritikák „csak” a jegybanki, a stabilitási és az adatvédelmi törvényt kifogásolták, de most már minden más paragrafust is „rohamtempóban” vizsgál a bizottság. Amint úgy tűnt, hogy engedünk a nemzeti bank ügyében (végső soron nem mindegy, hogy kettő vagy három alelnök üldögél a vezetőségben?), azonnal frissült a kívánságlista.

Az igazán nagy horderejű ügyekben (például az euróövezet adósságválsága) tehetetlen, működés- és döntésképtelen brüsszeli apparátus most rajtunk akar példát statuálni. Ha problémamegoldásban nem is jók, büntetni azért még tudnak, ha a gazdasági elitjük érdekeit megsértik.

Csakhogy a sokat hangoztatott demokratikus elvek megkívánnák, hogy meghallgassák a magyar álláspontot is, és válaszoljanak: hol volt ez a sok-sok aggodalom, amikor például két számjegyű volt a hazai deficit? Amikor Bod Péter Ákost kiszekírozták a jegybank éléről? Amikor Gyurcsány Ferencék farigcsáltak a jegybanktörvényen? Amikor költségvetési adatokat hamisítottak? Amikor Szlovákiában nyelvtörvényt fogadtak el?

Élénk fantáziára van szükség, hogy elképzeljük: olyan ügyek, mint például a magyar bírák nyugdíjkorhatára vagy a munka törvénykönyve miként képesek lázban (sőt, félelemben!) tartani az unió félmilliárd lakosát. Még akkor is, ha mindezt vezető hírként tálalják nekik nap mint nap.

hirdetés
Vélemény
Obama felperzselt földjei
Majláth Ronald
Mennyit ér az a Nobel-békedíj, amelyet megelőlegezve osztanak ki?
hirdetés
G-Közép
Fergeteges félédes
Gazda Albert
Ne feledjék az alapvető igazságot: a bor nem mindig száraz.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 140 db

A hozzászólások mutatása