A kukát is kutatja a szociológus

WA, 2011. december 6., kedd 08:44, frissítve: kedd 08:44
Szenvedélyes guberáló lett egy amerikai társadalomtudós és hulladékhasznosító.

Az 57 éves Jeff Ferrell szociológiát tanít a Texasi Keresztény Egyetemen (TCU), de kutatásait a társadalom mellett kiszélesítette a kukára, ami persze sokat elárul a fogyasztói társadalomról. Biciklivel jár munkába, és útközben nem mulaszt el egyetlen ígéretesnek tűnő kukát, vagy holmikupacot, lomdombot sem. Bár zömmel elajándékozza zsákmányát az arra rászorulóknak, barátainak és magának is megtart belőle. Így aztán egy centet sem költ már jó ideje saját öltözködésére – ráadásul nemcsak megfelelően, hanem a divattal még lépést is tartva „ruházza” őt az utca. Háza nappaliját kizárólag talált bútorokkal rendezte be, szerszámokat, drága motoros gépeket sem kell soha vásárolnia, sem irodai dolgokat.

Ferrell 10 éve kezdett kutakodni kukákban, eddig kilenc könyvet írt, 2006-ban A potyázás birodalma (The Empire of Scrounge) címmel. Véleménye a fogyasztói társadalom esztelen pazarlásáról a világon talán a leglesújtóbb. Ugyanakkor megpróbálja legalább környezetében újrahasznosítani, amit csak lehet.

Házának fészerében gondosan szétválogatva tárol mindent: a meleg gyapjútakarók, a ruhák, a hátizsákok menhelyeken kötnek végül ki, a szerszámok, készülékek egy közeli boltba kerülnek. A kerékpárszerelő szerszámok közvetlenül biciklisekhez, de az is előfordult, hogy bevándorolt diákok kapták. Jótékonysága okán urbánus Robin Hoodnak is becézik szűkebb háza táján a kukakutató társadalom- és lomtudóst.

Forrás: MTI
Vezércikk
Az ötödik elem
Molnár Csaba
Világra szóló magyar felfedezés.
G-Közép
Turistahordák, szevasztok!
Gazda Albert
Budapest feltámadt, él, és ez így is marad.
Cinkos, aki néma
Európa új bal és jobb arca
Puzsér Róbert
Nem csak az osztrákoknak – egy nap nekünk, magyaroknak is a konszenzus útjára kell lépnünk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés