Szerető és „kilövési engedély” a lehallgatott beszélgetésekben

PR

2011. december 13., kedd 16:35

Gál György és Hunvald György az ellenük folyó eljárás megindulása előtti hónapokban a rájuk vonatkozó „kilövési engedélyről” beszélgetett telefonon. A keddi bírósági tárgyaláson lejátszott telefonbeszélgetések között volt, amelyikben Gáltól érdeklődött a szeretője az erzsébetvárosi önkormányzattól kapott mobiltelefon költségeinek megtérítéséről, illetve a neki szánt önkormányzati lakásról.

A Magyar Nemzet értesülései szerint majdnem másfél milliárd forintot tesz ki a Hunvald-perben szereplő, az MSZP–SZDSZ-es többség idején eladott erzsébetvárosi ingatlanok eladási ára és az önkormányzat által ősszel megrendelt értékbecslés eredményének a különbsége. Ismert, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság egykori SZDSZ-es elnöke nem emlékezett arra, hogy több száz millió forint kenőpénzt kapott a kerületi ingatlanok kiszervezéséért. A koronatanú szerint volt, hogy Gál György kevesellte a milliókat.

Az erzsébetvárosi ingatlanbotrány első- és másodrendű vádlottja, Gál György szabad demokrata kerületi gazdasági bizottsági elnök és Hunvald György kerületi szocialista polgármester az ellenük folyó eljárás megindulása előtti hónapokban a rájuk vonatkozó „kilövési engedélyről” beszélgetett telefonon – derült ki a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper bizonyítási eljárásának zárószakaszában a keddi tárgyaláson ismertetett lehallgatási anyagból.

A tárgyaláson lejátszott telefonbeszélgetésben Gál ismételgeti, hogy „kilövési engedély van, de nagyon” (...) „a nagyfőnöktől”, és Hunvald kérdésére megerősíti, hogy a „legnagyobbtól”, „ezért beszélni kéne” vele. A bíróság arra hívta fel az ügyészséget ezzel a bizonyítékkal kapcsolatban, hogy jelölje meg, mely konkrét vádbeli cselekménnyel kapcsolatos a büntetőeljárás befolyásolására törekvés jelen ügyben. A telefonlehallgatás kapcsán a tárgyalás szünetében egyes vádlottak azt hangsúlyozták újságíróknak, hogy az ilyen megfogalmazásoknak nem érdemes különösebb jelentőséget tulajdonítani, politikusok között mindennaposak az efféle beszédfordulatok, vagy éppen az a téma, hogy mikor indul ellenük eljárás, mikor tartóztatják le őket.

A tárgyaláson ismertetett telefonlehallgatások között volt, amelyikben Gáltól érdeklődött a szeretője az önkormányzattól kapott mobiltelefon költségeinek megtérítéséről, illetve a neki szánt önkormányzati lakásról. A vádpontok között van az az erzsébetvárosi önkormányzattal kötött fiktív tanácsadói szerződés és lakáskiutalás, amely után napokkal már meg is vehette az újdonsült bérlő az ingatlant töredékáron. E cselekmények haszonélvezője az 57 éves Gál György huszonéves barátnője volt.

„Soha nem volt neuralgikus pont, kivel miért kötnek szerződést”

A büntetőper elején Gál, aki javarészt tagadja bűnösségét, vallomásában arról beszélt, hogy a vádbeli – 2003 és 2008 közötti – időszakban a szocialista–szabad demokrata koalíció által vezetett erzsébetvárosi önkormányzatnál bevett gyakorlat volt mindaz, amit neki az ügyészség felró. Az elsőrendű vádlott akkor elmondta: szerinte nem jogsértő, hogy barátnője havi bruttó 300 ezer forintot kapott jó tanácsaiért a VII. kerületi önkormányzattól mint az erzsébetvárosi roma kisebbség problémáinak avatott ismerője, továbbá kiutaltak neki egy 60, majd egy csaknem 100 négyzetméteres bérlakást, és megkapta Gál egyik hivatali telefonját.

„Családja révén ismerte a roma kisebbség problémáit. Rengeteg dologban felnyitotta a szemem” – mondta az elsőrendű vádlott a korábbi tárgyaláson Váradi Éváról, aki maga is a büntetőper vádlottja, és Gál elmondása szerint „ismerte a szocialista és a szabad demokrata frakció”, mint ahogy sokan tudtak kettejük kapcsolatáról is. Bírói kérdésre akkor Gál elmondta: a megbízási szerződések megkötésekor nem támasztott olyan feltételt az önkormányzat, hogy legyen szakirányú végzettsége a tanácsadónak. Általában havi 280-300 ezer forintot kaptak, munkájukkal kapcsolatos teljesítésigazolásra nem volt szükség, viszont „sokat segítettek”.

„Soha nem volt neuralgikus pont, kivel miért kötnek szerződést a frakciók”, volt, aki a feleségét alkalmazta – mondta korábban Gál, akit az önkormányzati bérlakások kiutalásával kapcsolatos vádpont kifejezetten megdöbbentett. Gál szerint ez a vádirat „hangulati eleme”, hiszen az Erzsébetvárost irányító szocialista–szabad demokrata frakció eleve 60-40 százalékban osztozott ezeken az ingatlanokon, és e „két képviselőcsoport osztogatta a bérlakásokat”. Gálnak két hivatali mobilja és három kártyája volt, közülük az egyiket szeretője, majd – a szerelmi viszony megromlása után – a felesége használta, több százezres számlát hagyva az önkormányzatra.

Kardos jelezte Hunvaldnak, hogy ez „nagyon komolytalan összeg”

A nőismerős közpénzből támogatása nem egyedül Gál bűnlajstromán szerepel. Egy korábbi tárgyaláson Kardos Péter, a VII. kerületi önkormányzat jelen ügyben megvádolt szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnöke beszélt arról, hogy élettársa szerény jövedelmét akarta kiegészíteni az önkormányzattal kötött több százezres fiktív, érdemi teljesítés nélküli szerződésekkel. Ezért előbb a gödöllői, majd a budapesti főiskolán kerestek lehetőségeket, végül egy nevelési tanácsadóban lett adminisztratív asszisztens havi 96 ezerért az SZDSZ-es politikus nőismerőse. Ám ekkor Kardos jelezte Hunvaldnak, hogy ez „nagyon komolytalan összeg”, ezután született egy havi bruttó 260 ezer forintos fiktív megbízási szerződés.

A büntetőper vádiratában a sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák mellett szerepelnek több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések és többmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások. A vádlottak közül egyedül Gál György van előzetes letartóztatásban, immár három éve. Összesen mintegy két és fél évet töltött fogva tartásban Hunvald György is, aki jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Forrás: MTI