A vizsgált kasszák 75 százalékát feljelentik

WA

2012. március 29., csütörtök 03:41, frissítve: csütörtök 08:18

A napokban megszületnek az első büntetőfeljelentések a kötelező magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásának ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet.
Korábban megírtuk, csaknem 6 milliárd forintos mínuszban zártak tavaly a magánnyugdíjpénztárak. Március végére dőlhet el, hány magánnyugdíjpénztár marad meg. A kasszák idén már csak tagjaik adományából tudnák finanszírozni működésüket.

A lap szerint a vizsgálat alá vont magánkasszák 75 százaléka érintett a feljelentésekben, amelyek többsége hűtlen kezelés alapos gyanúját veti fel, de egyéb hiányosságokat lényegében az összes pénztárnál találtak. Az elkövetési érték jelenleg meghaladja a hatmilliárd forintot, de a további feljelentések után a teljes kárérték és az elmaradt vagyoni előny elérheti akár a tízmilliárdot is.

A feljelentések alapját képező jelentés többek között megállapítja, hogy a legrosszabbul teljesítő kasszák egyike úgy fizetett munkatársainak 55 millió forintnyi bónuszt, hogy eközben tagjainak veszteséges működés mellett folyamatosan negatív hozamokat produkált.

Mások úgy trükköztek, hogy a kötelező, illetve az önkéntes magán-nyugdíjpénztári ágazat költségeit nem a megfelelő helyen számolták el, így az önkéntes kassza működési kiadásait a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe kötelezően beléptetett tagokkal fizettették ki.

Ha beigazolódik a gyanú, könnyen bajba kerülhet az a százezer pénztártag, aki tavaly a magánrendszert választotta az állami helyett. A vagyonkezelő cégek érintettségét is felvető büntetőeljárások végére a magánkasszák többsége a végelszámolás sorsára juthat, így az érintett tagok kénytelenek lesznek másik pénztárba átlépni, feltéve, hogy addigra lesz még piaci szereplő a magán-nyugdíjpénztári ágazatban. A másik lehetőség, hogy a tagok az állami rendszerbe lépnek át, de az addig esetlegesen felhalmozott reálhozamukra ebben az esetben nem feltétlenül számíthatnak majd.

Forrás: Magyar Nemzet